Högt fokus när koder knäcks

Flera bomber desarmerades på fritidsgården Trappan i Kungsängen på höstlovet. Fox in a Box var där med Room Escape och tickande spänning .

  • Publicerad 09:00, 7 nov 2018

– Nu är ni spioner som ska desarmera en bomb. Ni måste lyssna på varandra och jobba som ett lag, och ni behöver inte klättra på någonting, utan alla pussel kan lösas med fötterna på golvet.

Oskar Carlsson är marknads- och kundansvarig på Fox in a Box, och denna kväll spelledare. Han förklarar för killarna i ett av rummen att de kan få fem ledtrådar under tidens gång, när de vill.

Bomben aktiveras. Killarna har nu 45 minuter på sig att lösa alla pussel som ska leda dem hela vägen till att desarmera den. Samarbetet är i full gång.

Barn är laserfokuserade

Fox in a Box håller vanligtvis till i centrala Stockholm, men för lite mer än ett år sedan införde de den här mobila lösningen. De kommer ut till företag, och en gång har de varit på en skola – men det var för lärarna. Det här är första gången de är på en fritidsgård.

Spelen är redan anpassade för tioåringar och uppåt. Det enda man behöver är baskunskaper i engelska.

– Barn tillför mycket. De tänker så annorlunda jämfört med vuxna. Mycket mer logiskt och rakt på. De är laserfokuserade, säger Oskar Carlsson.

Klockan tickar på. 21 minuter kvar. Stressen är påtaglig men killarna är sansade.

– Alla verkar lyssna på varandra. Det är det viktigaste, säger Oskar Carlsson.

Olidligt spännande

När det endast är sex minuter kvar går spänningen i luften att ta på. Engagemanget och ivern över att knäcka de sista pusslen är maximal.

När sista koden ska knappas in tickar klockan ner från tio sekunder. Nio. Åtta. Sju. Sex. Fem.

Bomben är desarmerad. Ett segerjubel brister ut i rummet. Att det var stressigt men jättekul är alla överens om.

– Om det hade varit livshotande på riktigt hade jag legat på marken, säger Arya.

De håller med varandra om att tiden gick väldigt fort.

– Om man har tråkigt en dag ska man göra det här, säger Robin.

– Jag bara måste göra det här igen, säger Erik.

Roligt att kunna erbjuda

Idén till att anordna det här på hemmaplan kom efter fritidsgårdens sommarlovsaktiviteter. Då åkte de nämligen in till Fox in a Box och körde Room Escape inne i stan. Sedan läste en i personalen om att de kunde komma till dem.

– Det är jätteroligt att göra utflykter och komma ut på saker, men så mycket som möjligt som alla kan vara med på vill vi prova. Det blir mycket pingis, biljard och häng här, men när det är lov är det roligt att kunna erbjuda andra saker. Det är många som aldrig hade fått prova på det här annars, säger Annika Twing, fritidsföreståndare.

Room Escape av Fox in a Box

Det är ett typ av live-spel där ett lag ska lösa en rad pussel för att ta sig ut från ett rum på begränsad tid.

På Olof Palmes gata och Klara Norra kyrkogata i Stockholm finns sju olika rum: Bunker, Bankjob, Zombie Lab, två Prison Breaks, Tesla’s Mystery och Zodiac Killer.

Fox in a Box erbjuder även ett mobilt Escape Room, som de tar ut till events.

Bussbolag är kritiska mot Bålstas nya resecentrum

Ett nytt resecentrum ingår i planerna för centrala Bålsta. Nobina och UL tror dock att det kommer bli både trångt och osäkert eftersom bussar måste backa ut från terminalen.onsdag 24/4 16:16

Senaste numret

Bålstabladet