Högt tryck på nya närakuten i Danderyd – väntrummet för litet

Det har kommit nästan dubbelt så många patienter per dag som man räknat med till den nya närakuten vid Danderyds sjukhus. Men fler kan uppsöka sin vanliga husläkare menar verksamhetschefen.

  • Publicerad 12:02, 5 feb 2018

Runt 50 patienter per dag räknade man med skulle besöka den nya närakuten vid Danderyds sjukhus. Men hittills har antalet patienter per dag varit över 80.

– Vi har varit väldigt populära. Jag tror det har med infektionsperioden att göra, det är jättehögt tryck på alla närakuter, säger Leon Sylverberg, verksamhetschef för de sju närakuterna i Stockholms län.

Köerna har trots detta inte blivit oacceptabelt långa, menar Leon Sylverberg.

– Nej, upp till två timmar. Våra närakuter har i snitt väntetider kring två timmar och kravet är att vi ska ligga under fyra.

Är ni nöjda med uppstarten?

– Jag tycket att det har blivit en succé. De farhågor vi haft, om att få för få patienter och att det skulle vara svårt att få igång verksamheten, har inte infriats. Visst finns det barnsjukdomar men det har gått förhållandevis bra, säger Leon Sylverberg.

Ett problem är att väntrummet är för litet.

– Där upplever nog patienterna att de är många, även om lokalerna är fina och fräscha.

Leon Sylverberg menar att det dock är många patienter som söker sig till närakuten som borde söka sig till husläkarmottagningen.

– Vi ska avlasta akuten och inte ta de typiska primärvårdspatienterna.

Men man vet ju hur svårt det är att få tid hos husläkare?

– Jag vet precis hur det fungerar, jag kommer från primärvården, men det ska inte spilla över på en verksamhet som i första hand ska avlasta akuten.

Leon Sylverberg är verksamhetschef för flera av de nya närakturna. Enligt honom har första helgen gått väl. Foto: Kevin Wedin

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ryttarna: "För farligt att rida i trafiken"

Nyheter "Då tar han upp fingret" Allt för få stannar eller ens saktar ner när man ska gå över vägen med sin häst – det menar ryttaren Hannah Byrud.fredag 25/5 15:56

Nya trenden: Tjuvar länsar trädgårdar

Nyheter "Specialiserat sig" Att sno gasoltuber är ett brott som ökar mer och mer i Norrort. Lokalpolisen Jan Berlin menar att även allt fler grillar och gräsklippare försvinner.fredag 25/5 12:03

Vi är stockholm