Vatten. Flera tomter på Bastuholmen har svämmats över, vilket kommer skapa problem för de boende. Foto: Mathias Esselström

Högt vatten ställer till det för Täbys öbor

Höga vattennivåer i Värtan har lett till problem för Bastuholmenborna. Där har flera tomter svämmat över. Omfattningen av skadorna är ännu oklara.

  • Publicerad 13:45, 27 feb 2020

I Värtan har vattennivåerna varit höga, främst under onsdagen men även under torsdagen. På Bastuholmen utanför Täby har flera tomter svämmat över och de boende har haft svårt att nå sina båtar.

– Bryggan på fastlandet svämmade över så vi fick låna en annan brygga och vi har flyttat båtarna på ön till de högre bryggorna. Idag går det bra men man får vada, säger Mathias Esselström som bor på ön.

Fast förbindelse till fastlandet

Flera tomter är fortfarande översvämmade. Boende vet inte vilka skador vattnet har orsakat.

– Nu får vi vänta tills vattnet försvinner och sen syna skadorna på bryggorna men det aktualiserar ju behovet av båttransporter till Hägernäs, säger han.

Öborna har länge efterfrågat en fast förbindelse till ön. De vill att den stenbrygga som ligger på norra sidan ska öppnas för pendelbåtstrafik igen.

– Det skulle hjälpa oss. Vi har det svårt att ta oss i land när det blåser, säger Mathias Esselstrom.

Översvämmat. Detta brukar vara en gångväg för öborna på Bastuholmen, men idag är det vatten som tagit över. Foto: Mathias Esselström

Kommunen har koll på läget

Även i Rönningesjön är vattnet högt. Täby kommun har varit ute på platser runt om i kommunen, bland annat vid badstranden Näsaäng, för att se om det behövs några åtgärder.

– I Rönningesjön ser vi till att allt flödar och inte stannar upp någonstans. Vi åtgärdar där det behövs, men just nu så har vi bedömt att det inte finns så mycket att göra, säger Gregor Hackman, tillförordnad samhällsutvecklingschef.

Även brandkåren har haft det lugnt, trots mycket vatten.

– Vi har varit i Österskär och vid en villa som var lågt belägen i Djursholm, på Standvägen, annars var det lugnt.

Vad gör ni om någon har problem med översvämningar?

– Om någon hör av sig så åker vi ut och pumpar vatten, sen beror det på vad det är för typ av lokaler, säger han.

Översvämmat. Bilden togs under onsdagen men under torsdagen har vattnet sänkt sig något. Täbybon Anette Carlsson bakom kameran fick en chock. Foto: Anette Carlsson

Långsiktig plan

Kommunen arbetar just nu med en klimatanpassningsplan som ska finnas för att skydda vitala funktioner om klimatet skulle förändras mer, berättar Gregor Hackman.

– Idag är det inga större problem men skulle det bli högre havsnivåer så måste vi vidta åtgärder, det är ett långsiktigt arbete. Det man kan räkna med är att det blir fler skyfall, varma perioder och extrema väder, säger han.

"Trodde det var omöjligt"

Sandra Sirstedt är vakthavande oceanograf på SMHI och hon berättar att varningen under gårdagseftermiddagen sänktes från en klass 2-varning, till en klass 1-varning i Östersjön.

– Vattennivån har nu stabiliserats på mellan 70-80 centimeter över medelvattenståndet. Och det kommer troligen att ligga på den nivån under torsdagen. För att sedan långsamt sjunka under varningsnivån, säger hon.

Trots att vädret ställt till det för Bastuholmenborna så vill de skicka ett tack till brevbäraren. Som trots att det var en meter vatten vid brevlådorna, delade ut post under onsdagen.

– En stor eloge till han som delar ut i Näsbypark. Det trodde vi inte var möjligt då vattnet var över en meter, säger Mathias Esselström.

Höga vattennivåer ställer till det i Danderyd

Pontus Nilsson fotade bryggan i Röhäll, som hamnat under vatten. Foto: Pontus Nilsson

Det här kan du göra vid översvämning

Hålla koll på kommunens hemsida. De uppdaterar med det som gäller för tillfället.

Om det uppstår problem på vägar eller gator ska du kontakta kommunen.

Om det uppstår problem med egen fastighet ska du ringa räddningsstjänst och försäkringsbolag.

Du kan även hålla dig uppdaterad genom SMHI.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt