Högtryck på varvet inför sjösättningen

Det råder full aktivitet på Nya Djurgårdsvarvet inför sommarmånaderna. I Sveasalen läggs en sista hand på de klassiska träbåtarna samtidigt som två drivna båtentusiaster inväntar ett par potentiella kunder.

  • Publicerad 09:20, 27 apr 2018

– Det är lite hektiskt den här tiden på året.

Orden kommer från en båtmekaniker på plats i Sveasalen, en av Nya Djurgårdsvarvets lokaler. Han ger oss ett vänligt leende innan han snabbt försvinner iväg mellan det tiotal båtar som ligger inne för restaurering. Just i dag finns ingen tid att prata med lokalpressen.

David Zunino däremot utbyter gärna några ord. Han är på plats för att, med hjälp av vännen och skådespelaren Refael Edholm, sandpappra båten han köpte för fyra år sedan.

– Jag flyttade till Djurgården för några år sedan och då besökte jag och min fru varvet. Det var då jag insåg att om vi ska bo här, då måste vi ha båt, säger han.

Rafael förklarar att den gemenskap som finns på varvet är väldigt speciell.

– Särskilt de som har träbåt delar gärna med sig. Det är ett häftigt material att arbeta med, du får så mycket tillbaka. Du ger lite kärlek och får fyrdubbelt tillbaka, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Över hela området vilar en tung lukt av tjära och även om vi geografiskt befinner oss nära Slussens intensiva morgonrusning kunde vi inte vara längre därifrån. Lugnet präglar i högsta grad även Niklas Oldmark och Per-Olof Sjöström som tillsammans tagit fram den 7,5 meter långa, eldrivna Hwila 25. Två potentiella kunder ska hit under dagen och förhoppningen är att ro i land (förlåt ordleken) en affär eller två.

Tjära. Varvskaptenen Magnus Faxén ser till så att båtarna får tjäran de behöver. Foto: Maja Brand

Sveahallen. Här ligger båtarna på rad medan de restaureras inför sommarsäsongen. Foto: Maja Brand

– Båtens delar har skapats i en fabrik i Värmland men monterats ihop här på varvet, berättar Niklas medan de förbereder sig för en tur med båten innan kunderna anländer.

– Ni valde verkligen rätt dag att komma hit, det är nu det verkligen börjar bli trevligt, säger han och kisar mot solen.  

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Samtidigt är varvskaptenen Magnus Faxén upptagen med att tjära ett par av båtarna som väntar på att möta vattnet. Klockan börjar närma sig tio och solen steker mer intensivt för varje minut. Magnus Faxén konstaterar att det är bra väder för att tjära men tillägger också att det luktar väldigt mycket.

– Det tar en vecka innan lukten försvunnit helt från huden, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.