Öppnar dörrar. Abel Abraham sökte 273 jobb, utan att få napp. Nu jobbar han för att unga och nyanlända lättare ska få in en fot i arbetsmarknaden. Foto: Claudio Britos

Högutbildade Abel fick nej på 273 jobb

Kommer du från ”fel” område och har inte ”rätt” kontakter räcker det inte alltid med en bra utbildning. Abel Abraham vet. Trots en masterexamen sökte han 273 jobb innan han fick napp. Nu har han fått pris som årets revanschist.

  • Publicerad 17:06, 29 nov 2018

I dag är Bredängsbon Abel Abraham chef för samhällsansvar på Hammarby fotboll. Han jobbar med det han brinner för – att hjälpa andra och fick nyligen pris som Årets revanschist av Fryshuset. Men vägen dit, den var helt annat än spikrak.

Hans föräldrar kommer från Eritrea. Själv är han född och uppvuxen i Rinkeby. Han läste på universitet i flera år, plockade hem både en kandidat- och masterexamen. Men när det var dags att söka jobb efter utbildningen tog det stopp.

– Jag sökte 273 jobb efter universitetet. Av dem fick jag komma på en enda första intervju, men gick inte vidare, säger han.

Resten av ansökningarna? 272 stycken automatsvar. ”Tack för din ansökan”.

– Det var en utmaning. Man kommer till en punkt där man känner att shit, hur mycket mer ska jag behöva anstränga mig? Men någonstans visste jag att det skulle släppa till slut, bara någon var villig att ge mig en chans.

Varför tror du att det gick så trögt?

– Delvis på grund av mitt namn och min bakgrund. Men jag tror också att det handlar om att vi gått från en tid där utbildning var det mest väsentliga till att det i dag mer handlar om nätverk och socialt kapital. Då blir det svårare för oss som kommer från socioekonomiskt svaga områden. Vi känner ”fel” människor, jag var bland de första i min umgängeskrets som studerade på universitetet och kände ingen som kunde hjälpa mig. Det blir en klassfråga också.

Till slut fick Abel Abraham in en fot. Först som projektanställd på dam-EM i fotboll, sen som biträdande biljettansvarig för Hammarby. Nu jobbar han med Hammarbyprojektet ”Samhällsmatchen”, vars mål bland annat är att hjälpa unga och nyanlända i arbete.

Utmanar företagen

Han tycker att fler företag borde anstränga sig för att få in fler människor med olika bakgrunder – åka till förorter, möta ungdomar där, knyta kontakter och visa dem möjliga karriärsvägar.

– Här bor jättebra, jättedrivna människor som inte vill något annat än att bidra. Och de har en kompetens många företag inte är vana vid. De bästa arbetsplatserna är de som har en stor mix av människor med olika bakgrund där alla lär av varandra. Flera företag skulle kunna växa om de bara såg den kompetens som finns här.

Gav inte upp. "Min familj, sambo och vänner har betytt mycket för mig, de fortsatte pusha mig. Man måste omge sig med människor som påminner en om att man är bra". Foto: Claudio Britos