Cykel. Lars Stjernfeldt cykelpendlar varje dag mellan Täby och innerstan, på fritiden är han även ledare för Fredrikshofs cykelklubb.

Hoj vs bil – Vem äger egentligen vägen?

Bilister, cyklister, Epa-traktorer, ja det är många som ska få plats på en och samma körbana. Vem som har mest rätt att vara på vägen är en omdiskuterad fråga som skapar irritation. Ett resultat av att infrastrukturen inte hänger med, menar experten.

  • Publicerad 16:31, 28 maj 2018

Irritation mellan cyklisterna och bilisterna är ingen nyhet. Cyklisterna tar för mycket plats på vägen. Bilisterna visar ingen hänsyn. Ja, så brukar det låta.

– Generellt idag tycker jag trafikklimatet är väldigt hänsynslöst. Det är relativt ofta när man är ute några stycken på en mindre väg som du kan få en bil bakom dig, som tutar under omkörning och spolar spolarvätska när den åkt förbi, säger Lars Stjernfeldt, mångårig cyklist som varje dag cykelpendlar och även är ledare för Fredrikshofs cykelklubb.

Han fortsätter:

– Och när det kommer till att cykelpendla så är ju varje cyklist en mindre bil som bilisten behöver trängas med.

LÄS MER: Ryttarna: "För farligt att rida i trafiken"

”Försöker ju sänka farten”

Bilisten Magnus Wadenvik som vi träffar på vid en parkering i Brottby tycker att det blir bökigt och trångt på vägar där bilister och cyklister ska dela på utrymmet.

– Man försöker ju sänka farten och ta det lugnt, för det är ju cyklisterna som utsätts för fara. Man tänker ju, vart ska cyklisterna cykla? Jag tror det vore bäst att man upplyser folk om att köra säkert, säger han.

Upplysning. Magnus Wadenvik tycker att man borde upplysa folk om riskerna som finns när man kör i trafiken. Foto: Foto: Maria Svensson

Malin Gibrand som är trafikplanerare på Trivector menar att irritation mellan cyklister och bilister är en effekt av att Stockholm växer och att infrastrukturen inte hänger med.

– Vi måste bli bättre på att samsas på den ytan som finns. Man måste som cyklist och bilist till exempel bli bättre på att visa vart man ska, blinka, släppa in varandra och ta hänsyn helt enkelt. Som bilist kan man även tänka att cykeln och bussen skapar utrymme och lättar upp köerna som du själv sitter i, säger hon och tillägger:

– Det är väldigt lätt att skylla på varandra. Tittar man på de större städerna som har mer effektiv trafik så har de bredare cykelbanor och det är lättare att ta sig från ett ställe till ett annat. I dag används resvägar som inte är planerade för cykling. Detta på grund av att fler använder elcykeln och fler tar cykeln till arbetet, säger hon.

Ogillar klungor

En bilist vi träffar på lyfter fram att det är obehagligt att köra bil på landsväg när man hamnar nära ett större gäng med cyklister.

– Önskvärt vore ju om de cyklade bakom varandra och inte i klungor. Men det finns få cykelvägar eller gångvägar här, säger personen som bor utanför Kårsta.

Cyklisten Lars Stjernfeldt menar att det absolut finns cyklister som kan ha bättre trafikvett och att det är viktigt att man själv håller sig till reglerna.

– Ska jag vara arg för att en bilist gör något dumt så måste jag ju sköta mig. Och när vi kör med klubben så är vi väldigt noga med trafikregler och hur vi håller ihop gruppen så det inte blir ett 30 meter långt led av cyklister.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Efter snöröjningskaoset i Täby – politikerna kräver bättring

Nyheter Tusentals felanmälningar har kommit in Under denna säsong har över 2300 felanmälningar gjort på vinterväghållningen. Nu kräver styrande politiker att Peab, som sköter snöröjningen, bättrar sig.fredag 15/2 16:40

Oro på Norrortsstall efter dödlig hästsmitta

Nyheter "Det är en katastrof det som har hänt" Det dödliga hästviruset som drabbat en ridskola i Åkersberga tycks ännu inte ha spridits till grannkommunerna. Men oron är stor på många stall.fredag 15/2 16:30