Hässelby-Kälvetsa hockey kan ökade kostnader när Stockholms stad tar över driften av ishallen. Bilden är från tidigare i år när tidningen gjorde reportage från föreningens hockeyskola för tjejer. Foto: Ylva Bergman

Höjda hallhyror kan drabba hockeyn i Västerort

Stockholms stad ska ta över driften av samtliga kommunala ishallar i Stockholm och nu är turen kommen till Spånga och Grimsta. Det riskerar att bli en dyr historia för klubbarna.

  • Publicerad 12:20, 5 dec 2018

Vi förstår faktiskt inte varför vi ska ingå det här nya avtalet.

När Spånga ishall byggdes av Stockholms stad slöts ett 25-årigt avtal med Spånga hockey, som driver hallen, som nu är på väg att gå ut. Föreningen betalar idag ingen hyra för själva hallen, men det kan snart komma att ändras, som P4 Stockholm var först att rapportera om.

Runt 200 000 kronor per år är förslaget på nytt avtal som har lagts fram av staden. Hyran gäller då ytor som förråd, kafé, konferensrum, omklädningsrum och gym - som föreningen själva byggt upp en gång i tiden.

– Det har vi finansierat med banklån och ideella krafter då medlemmar med rätt kompetens investerade sin tid. Nu ska vi börja betala hyra för ytor vi själva har byggt, samtidigt som vi behåller det stora ansvaret för dem, säger Pär Forsmark, styrelseordförande i Spånga hockey.

Han vill att staden istället förlänger det befintliga avtalet, där föreningen fortsätter att sköta underhållet men slipper hyra.

– Staden har all rätt att ta över så som avtalet är skrivet, men man kan fråga sig om det är moraliskt riktigt. Hockey är redan en dyr sport, för en tioåring kostar det runt 6000 kronor per år att spela. Nu är risken att vi tvingas höja spelaravgifterna, tvärtemot vad vi vill, säger Pär Forsmark.

"Infekterad fråga"

Ordföranden i Hässelby-Kälvesta hockey, Johnny Skeppstedt, vars klubb är i precis samma sits, delar oron. Här blir kostnaden inte lika stor enligt stadens förslag, eftersom det är mindre och färre ytor det handlar om. Men 92 000 kronor per år är mycket för en ideell förening, menar Johnny Skeppstedt.

– I det nya avtalet tas dessutom möjliga intäktskällor bort. Vi har jobbat för att hitta en sponsor och sälja hallnamnet, det blir inte längre möjligt. Vi förstår faktiskt inte varför vi ska ingå det här nya avtalet. Men vi vet inte heller vad som händer om vi inte skriver på. Det är en otroligt infekterad fråga, säger han.

"Ska förhandlas"

Bo Sundin (M) är ny ordförande i idrottsnämnden sedan november. Enligt honom är Moderaterna i princip överens med den tidigare majoriteten om att staden bör ta tillbaka driften av samtliga kommunala ishallar.

– Det här beslutet fattades i idrottsnämnden och fastighetsnämnden 2016. Avtalen som klubbarna i Spånga och Grimsta har fått nu är ett första utkast, de ska förhandlas mellan idrottsförvaltningen och klubbarna. Vi i nämnden kommer att besluta först nästa år, säger Bo Sundin.

Han säger att både han själv och idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C) tittar på frågan.

– Vi strävar efter att klubbarna inte ska behöva ta ut högre avgifter för spelarna. När det gäller Spånga så vill vi diskutera om klubben måste ha så stora ytor som nu. Kanske inte, det skulle i så fall sänka kostnaden. Men vi får återkomma med besked i januari om hur det blir, säger Bo Sundin.

Båtägare i Bromma slår tillbaka mot pirathamnsrykte

Nyheter Spontanhamnen väcker känslor En liten ansamling båtar har växt fram i närheten av Minneberg i Bromma. De har pekats ut som de som tidigare legat illegalt vid Årstaviken. Det stämmer inte, menar Axel Overödder, som nyligen lagt...fredag 20/9 16:40

Nockebyförlaget bjuder in grannarna till öppet hus

Nyheter Ger snart ut bok om Bromma I 15 år har Ordalaget bokförlag varit beläget vid Nockeby torg. I vinter bjuder de in Brommaborna till öppet hus. "Många är nyfikna på vad vi gör", säger Ulrika Klint på förlaget.fredag 20/9 16:34

Vi är Västerort

Stockholm Direkt