Flyttar ut. Håkan Hedberg får nu leta efter en ny lokal till föreningen.

Höjer hyran med 400 000 – nu måste Täbyklubben flytta

Hyran för judoklubben i Gribbylunds centrum ska höjas med över 400 000 kronor per år. Då får Gribby judo tacka för sig. – Det är lite kris för oss, säger Håkan Hedberg.

  • Publicerad 16:42, 14 sep 2017

Gribby Judo har sedan 2003 haft förstahandskontrakt i lokalen i Gribbylunds centrum.

– Men för något år sedan ombildades fastigheterna till en bostadsrättsförening och då fick vi en uppsägning. Vi överklagade och de drog tillbaka uppsägningen, säger Håkan Hedberg.

I vintras har klubben dock fått en ny uppsägning och den sista oktober ska klubben flytta ut. Den nya årshyran höjs nämligen med drygt 400 000 kronor.

– Då ville man höja hyran till ungefär en halv miljon. Nu betalar vi runt 70 000 kronor om året. Det finns inte en chans för den här klubben att klara det. Vi har underhållit de här lokalerna i 17 år, utan en krona från fastighetsägaren, säger Håkan Hedberg.

"Har tagit bort 14 000 klotter"

Klubben anser sig också fylla en mening för Gribbylunds centrum. Med bidrag från kommunen agerar klubben klottersanerare.

– Vi har till exempel tagit bort 14 000 klotter här. Det är ett exempel på det andra benet i vår förening, utöver idrotten, säger Håkan Hedberg.

– Det är föräldrar som hämtar, lämnar, det är glädje, det rör sig i centrum. För att ta ett väldigt slitet uttryck - vi gör skillnad i Gribbylunds centrum. Men nu är det slut med det.

Håkan Hedberg är nu rädd att Gribbylunds centrum blir mindre trivsamt och mer otryggt.

– De tror kanske att de kan ta ut Södermalmshyror här. Men risken är att lokalerna står tomma nu, säger han.

Överklagar

Klubben har överklagat och föreslagit att de ska få vara kvar till årsskiftet - något de inte fått svar på av fastighetsägaren.

– Det är så konstigt att de inte velat träffa oss. Då kan man inte förhandla. Men de vill ha ut oss. Judo betyder den mjuka vägen så vi har bestämt oss för att inte kriga. Vi viker ned oss, säger Håkan Hedberg och tillägger.

– Jag hoppas att klubben överlever.

Fastighetsägaren, Bostadsrättsföreningen Fållbänken 1, bekräftar att hyran höjs med cirka 400 000 kronor.

– Ja, det stämmer. Det är en avsevärd höjning mot vad de haft. Vi har satt marknadsanpassad hyra och de andra lokalerna har samma kvadrathyra. Varför ska vi gynna vissa och inte andra, frågar sig Jovanna Sjölander, ledamot i styrelsen.

– Det är inte försvarbart från styrelsens sida att inte kunna utnyttja de resurser vi kan få in till våra medlemmar.

Klubben upplever att ni inte velat träffa och prata med dem?

– Det vet jag faktiskt ingenting om. Vi har pratat med deras representant vid ett tillfälle, sedan har jag mejlat till honom om att vi skulle behövas träffas och gå igenom lokalen. Men jag har inte fått någon återkoppling.

Vad hoppas ni att lokalen ska användas till?

– Vi skulle jättegärna vilja få in en vårdcentral. I hela Gribbylund bor det ungefär 12 000 människor, 1 200 är pensionärer. Ska de behöva ta sig till Täby centrum? Det hade varit väldigt bra för hela vårt område. Vi har börjat titta på det, säger Jovanna Sjölander.

Gribby judo

Är en ideell förening med fokus på barn- och ungdomsverksamhet.

Klubben har både träningar, tävlingar och även lägerverksamhet.

Klubben skriver själva: "Vi satsar på att barnen hela tiden skall ha roligt. Det innebär mycket lek och olika skojiga moment. Vi leker fram Judon på ett roligt och omväxlande sätt. Barnen får röra på sig, använda musklerna och träna koordinationen på ett lekfullt och för dem naturligt sätt".

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka i Täby - en till sjukhus

Nyheter "Vi kommer utreda" En kvinna fördes till sjukhus tidigare under fredagen efter att ha blivit träffad av en backspegel från en lastbil. Händelsen inträffade i Täby Kyrkby.torsdag 21/6 15:10

Vi är stockholm