Lyfter. Valdeltagandet i flera Skärholmsdistrikt tycks ha höjts i årets val. "Stämmer det så är vi fett nöjda", säger Adonay E. Kidane från 127:s röster räknas.

Höjt valdeltagande i flera Skärholmsdistrikt

Mycket tyder på att valdeltagandet har gått upp i Skärholmen. Även om det på sina håll fortfarande är lågt har siffrorna höjts i flera av 127:s valdistrikt jämfört med förra valet.

  • Publicerad 12:14, 10 sep 2018

I delar av Bredäng höjdes valdeltagandet med närmare tre procentenheter. På Skärholmsterrassen med knappt fem. Och i distriktet Portholmsgången med 5,6 procentenheter.

Även om en sammanställning inte gjorts av det totala valdeltagandet i Skärholmen och valresultatet fortfarande är preliminärt så går det att konstatera att det har höjts i flera av 127:s distrikt.

Adonay E. Kidane, projektledare på 127:s röster räknas som jobbat för att höja valdeltagandet i Skärholmen, är försiktigt positiv.

– Det är lite svårt att dra slutsatser redan nu eftersom de har ritat om flera distrikt jämfört med förra valet. Men i flera distrikt ser valdeltagandet ut att ha höjts väsentligt. Är det så, då är vi fett glada!

Så slutade valet i Stockholm i natt

Om de tidiga siffrorna håller i sig – vad tror du det beror på?

– Dels så tror jag att det beror på att valdeltagandet verkar höjas generellt, både nationellt och i Stockholm. Men jag tror också att det beror på att vi har haft ett politiskt läge med tre starka cementerade block – folk har blivit mer engagerade i politik. Och det känns som att man har sett mer politik överallt i det här valet, häromdagen hade jag känslan av att ha matkoma och så kommer någon med en kebabtallrik till!

Men det arbete som 127:s röster räknas, stadsdelen och det vanliga föreningslivet har gjort inför valet tror Adoney E. Kidane också har spelat in.

– Det märktes när jag gick runt på Skärholmens 50-årsfirande i helgen, alla pratade om valet då! Jag tror att föreningslivet i Skärholmen har varit mycket mer aktivt än i förra valet, säger han.

Här är knepen som ska få fler att rösta

Vilka väljargrupper tror du det är som har steppat upp sitt röstningsgame?

– Tidiga uppgifter vi har fått från personer som jobbade som röstmottagare i vallokalerna är att förstagångsväljare har röstat i stor utsträckning. Och det har vi märkt på våra evenemang också, vi var helt golvade av hur många ungdomar som kom. Så jag tror att många av Skäris unga har gått och röstat. Och jag tror att det har varit ett ganska enkelt val för många ungdomar här, man har känt en plikt att stå upp för vissa idéer och värderingar och stå upp mot vissa andra. Det har handlat mycket om att rösta emot.

Fortfarande låga siffror

Men siffrorna är fortfarande rätt låga, jämfört med resten av Stockholm stad. I hela staden var det 80,6 procent av de röstberättigade som röstade i kommunvalet. I vissa av Skärholmens distrikt är det bara runt hälften använt sin röst.

Föreningen 127:s röster räknas ska nu vila upp sig efter årets hårda arbete. Men kanske är de tillbaka redan till EU-parlamentsvalet nästa år.

– Vi kommer inte vara nöjda förrän Skärholmen har samma siffror som landet i stort. Men jag tror att årets resultat helt klart kommer vara ett steg i rätt riktning och varje sånt steg är positivt, säger Adonay E. Kidane.

I hela Stockholm tycks fler ha tagit sig till valurnorna det här valet. Jämfört med 2014 steg valdeltagandet med 1,1 procentenheter, enligt valnattens preliminära siffror.

Här höjdes valdeltagandet mest:

Skärholmen 10 Portholmsgången mfl: +5,6 (från 58,4% till 64%)

Skärholmen 19 Skärh.terrassen-Branth: +4,9 (från 45,5% till 50,4%)

Skärholmen 1 Bredäng NÖ: +2,8 (från 59,9% till 62,7%)

Skärholmen 2 Bredäng NV: +2,8 (från 62,8% till 65,6%)

Och här sjönk det:

Skärholmen 12 Skärholmen S: -2,7 (från 65,5% till 62,8%)

Skärholmen 15 Vårberg S: -0,8 (från 53,7% till 52,8%)

Här var valdeltagandet högst:

Skärholmen 18 Sätra gård: 80,8%

Och här lägst:

Skärholmen 14 Stångholmsbacken mfl: 48,3%

Valdeltagande Stockholm: 80,6% (+1,1%)

Källa: Valmyndigheten