STOPP. Det blir inga nya hyresrätter vid Hökarängens tunnelbana, om Bostadsrättsföreningen Sötmandeln och Hökarängens Stadsdelsråd får som de vill. Foto: Byggvesta/Backhans och Hahn Arkitekter/Stockholms stad

Hökarängsbygge överklagas: "Fullkomligt livsfarligt"

180 nya hyresrätter skulle byggas vid tunnelbanan i Hökarängen. Men nu överklagas planerna av flera Hökarängsbor – som menar att trafiksituationen i området redan är livsfarlig.

  • Publicerad 17:18, 13 feb 2017

Det är bostadsrättsföreningen Sötmandeln, tillsammans med Hökarängens stadsdelsråd, som nu överklagar det kommande bygget i Hökarängen centrum till mark- och miljödomstolen. Totalt handlar det om 180 bostäder, fördelade på två flerbostadshus, fyra respektive nio våningar höga - samt fem mindre punkthus med fem våningar. Byggnaderna ska enligt planen placeras intill tunnelbanans södra uppgång, vid Sirapsvägen och Saltvägen.

Hökarängen kan få nytt landmärke – tiovåningshus planeras precis vid t-banan

Hökarängens stadsdelsråd, som är en paraplyorganisation med cirka 40 lokala föreningar, har sedan 2007 försökt uppmärksamma stadsbyggnadskontoret på trafikproblemen på platsen - som man menar redan är katastrofala.

– Det är inte hållbart överhuvudtaget. Varje morgon kommer tunga lastbilar med långa släp den här vägen för att leverera varor till MatDax. Samtidigt ligger det ett boende för synskadade i närheten, de har en ledstång som går under tunnelbanan och förbi Sirapsvägen till centrum. Det är fullkomligt livsfarligt redan, säger Louise Modig Hall, ordförande i Hökarängens stadsdelsråd.

Kräver ansvar från staden

I överklagandet kräver stadsdelsrådet såväl som bostadsrättsföreningen Sötmandeln att staden först gör en trafikutredning och åtgärdar de problem som redan finns i området, innan man bygger fler bostäder och därmed ökar på antalet människor som kommer att vistas i trafiken.

– Man måste göra en ordentlig och samordnad planering för att lösa de problem som redan finns innan man placerar nya bostadshus lite hipp som happ och hoppas att det ska lösa sig av sig själv, säger Louise Modig Hall.

Mark- och miljödomstolen kommer nu att hantera överklagandet, vilket enligt rutinerna ska ske inom sex månader.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Rivningen av pirathamnen kan försenas

Nyheter Soppan kring tjuvankrade båtarna på Söder fortsätter Till i sommar skulle den skandalomsusade olovliga båthamnen vid Årstaviken som gäckat staden vara borta, utlovades det. Men nu visar det sig att rivningen kan försenas.söndag 20/1 20:00