"Vi har blivit en mötesplats för alla, det vore jättetråkigt om vi måste stänga", säger Lennart Johansson, ordförande i den ideella föreningen Hökis visrum. Här tillsammans med Louise Modig Hall. Foto: Arkivbild

Hökis visrum kan tvingas lägga ner

Samlingsplatsen Hökis visrum på gågatan kan tvingas stänga. Stockholmshems kraftiga hyreshöjning ser ut att knäcka den ideella föreningen.

  • Publicerad 19:44, 6 dec 2017

I snart tre år har de haft öppet och samlat folk i närområdet, men att driva Hökis visrum har inte varit enkelt. Det kommunala bostadsbolaget Stockholmshem har tidigare gett föreningen ganska ordentlig rabatt på hyran – som nu ser ut att försvinna.

– Jag tycker det är skandal, de lämnar oss i sticket helt. Det var Stockholmshem som ville att vi skulle ta den här lokalen för att ordna en mötesplats, säger Lennart Johansson, ordförande för den ideella föreningen Hökis visrum.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Han berättar att hyran vid starten för snart tre år sedan låg på 25 000 kronor om året. Om rabatten försvinner kommer årshyran i fortsättningen att landa på 63 000 kronor.

Lennart Johansson berättar att stället inte kommer att överleva om de inte får ner den hyreskostnaden rejält. Han menar att de inte kan kräva mer pengar av sina medlemmar.

– Vi får ingen som kommer och kollar om vi skulle höja priserna, idag kostar det 100 kronor för medlemmar och 150 för icke-medlemmar. Här får du musik och samtal och det behövs här i området, säger han och fortsätter:

– Vi har blivit en mötesplats för alla, det vore jättetråkigt om vi måste stänga, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men enligt Karin Stener, kommunikationschef på Stockholmshem, rabatterade man bara hyran till en början för att Hökis visrum skulle komma igång med verksamheten. Planen har hela tiden varit att trappa upp hyreskostnaden.

– Stockholmshem har ett avtal med hyresgästen sedan ett par år tillbaka där vi varit överens om en intrappning av hyran. Vi har stöttat dem så långt det är möjligt, vi har exempelvis gett dem utökade rabatter under en tid. Vi ser gärna att de är kvar och har en verksamhet som bidrar till en levande stadsdel, säger hon.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Karin Ernlund (C): "Stoppa varje onödig regel för byggande"

Nyheter C-toppen i stor intervju inför Stockholmsvalet Inför valet träffar vi alla förstanamn i partierna som vill vinna makten i Stockholm. Det här är Karin Ernlunds och Centerpartiets främsta mål efter valet.lördag 21/7 9:05

Här är parkerna där du får dricka alkohol

Nyheter LISTA: Se vad som gäller för Stockholms alla parker 2018 I vissa parker i Stockholm är det helt okej att öppna bubblet eller ölen till picknickhänget, i andra råder strikt alkoholförbud. Här ser du vad som gäller för "din" park.fredag 20/7 14:43