Ombildning. Hökis mot ombildningar är en av flera grupper på Facebook som har startats i protest mot ombildningar i området. Foto: Sanna Källdén

Hökisbor mobiliserar mot ombildningar

Hökis mot ombildningar, Rågsved mot ombildningar, Bagis mot ombildningar. Sedan det blev känt vilka elva stadsdelar som är aktuella för ombildningar bildas nu motståndsgrupper på en rad platser i Söderort.

  • Publicerad 19:00, 6 mar 2019

Vi har tidigare träffat både Bagisbor och Västertorpsbor som starkt motsätter sig tanken på ombildningar i deras områden. Detta efter att den blågröna majoriteten i Stockholms stad tillkännagav att man vill tillåta ombildningar av allmännyttan i elva områden i Stockholm, däribland flera i Söderort.

Bagisborna: "Pilla inte på förorten!"

Nu har flera grupper på Facebook startats i för att engagera boende mot ombildningar i respektive förort. Bland annat finns grupper för Bagarmossen, Hökarängen och Rågsved.

– Gruppen handlar främst om att sprida information. Detta kan vara allt från flygblad till torgmöten. Jag ser det som att vi medvetandegör folk om vad som pågår i området. Jag tycker att informationen från Stockholms stad om ombildningar och direktiven för dessa är dålig. Detta är anledningen till att vi behöver sprida informationen, säger Hökisbon Adam Lövin som är aktiv i gruppen Hökis mot ombildningar.

Vilka nackdelar ser du med ombildningar?

– Privat tycker jag att ser det som ett delmoment från majoritetens sida i ett större mål om en borgerlig vision att sälja ut allmännyttiga tillgångar för att kunna finansiera skattesänkningar. Sedan tycker jag att hyresrätten har fått oförtjänt mycket skit som boendeform på senaste tiden. Det är en trygg boendeform som inte påverkas lika mycket av konjunktursvängningar, säger Adam Lövin.

Trots att det finns flera separata grupper som fokuserar på den egna förorten, arbetar ombildningsgrupperna mot samma mål – att stoppa ombildningarna i förorten. Detta märks i sättet man arbetar inom och mellan grupperna.

– Tidigare hölls flera demonstrationer mot ombildningar runt om i Söderort, och vi har gått på varandras möten i olika områden för att stötta varandra. Annars kan vi diskutera strategier och sprida information mellan grupperna, säger Adam Lövin.

Västertorpsbor: "Finns för få hyresrätter"

Anordnar stormöte

En av de tre grupperna, Bagis mot ombildningar, har, utöver affischer och informationsbrev, planerat ett stormöte med syfte att ta diskussionerna från det digitala till det fysiska och få till en rörelse tillsammans och i ett senare skede kunna påverka ansvariga politiker.

– Det handlar om att stötta varandra och ta lärdom av förra gången ombildningar var aktuella. För vi vet att det kan vara jobbiga processer och kan känner sig pressad, vilket väcker känslor som ilska, maktlöshet och hopplöshet. Det handlar ju om mitt hem, och någon annan som bestämmer över det, säger Bagisbon Ida Gulbrandsen som är en flera arrangörer bakom ombildningsmötet.

Stormötet anordnas den 16 mars i Bagarmossens Folkets hus.

Ombildningar. Adam Lövin är är medlem i gruppen Hökis mot ombildningar. "Hyresrätten har fått oförtjänt mycket skit som boendeform", säger han. Foto: Privat

Detta krävs för att ombilda

För att ett område ska bli aktuellt för ombildning finns två krav. För det första ska hyresrätter utgöra mer än 60 procent av samtliga bostadstyper i området. För det andra ska andelen allmännyttiga hyresrätter vara fler än de privatägda.

Minst 50 procent av hyresgästerna i en fastighet ska teckna intresse för att bostadsbolaget ska genomföra en värdering och lämna ett erbjudande om ombildning för att en sådan ska bli aktuell.

Enligt den grönblå majoriteten är det viktigt att tillåta ombildningar för att bidra till integration på både bostads- och arbetsmarknaden.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Gröndalsbo snuvas på båtplats av staden

Nyheter Fick boj i svartbyggda småbåtshamnen Han fick en båtplats i Gröndals nya hamn – men tvingades bort efter stadens bygglovsmiss. “Hade aldrig köpt en båt för 180 000 kronor utan båtplatsen” säger Johan Gester.tisdag 19/3 17:30

Jobbtorg flyttar till nya lokaler i Söderort

Nyheter Samlar fem enheter på en plats Jobbtorg Unga flyttar till ny adress under våren, längre söderut mot Enskede. De flyttar ihop med fem andra enheter inom Jobbtorg Stockholm.tisdag 19/3 16:19