16 september planeras grävskoporna inta Helenelunds IP. Foto: Anton Kyhlbäck

Holländsk grävmaskin ska rädda HIP

Borstning, blåsning och dammsugning. Metoderna har varit många för att rädda konstgräsplanen på Helenelunds IP efter halkproblemen – nu ska man gräva bort sanden.

  • Publicerad 12:41, 22 aug 2019

Dammsugaren från Belgien kunde inte rädda konstgräsplanen på Helenelunds IP. Nu tar leverantören, Nordic Arena, in en grävmaskin från Holland för att gräva upp ungefär 100 ton sand från planen – det säger Dennis Östergren, vice vd.

– Det kommer ta ungefär fem dagar att ta bort sanden. Vi har kommit fram till att det inte behövs någon sand för att hålla nere planen, så allt ska bort.

Tidigare i år valde flera fotbollslag att inte spela på planen. Flera fotbollsspelare hade då skadats till följd av att planen är för för hal. Orsaken till detta har utretts och då kom man fram till att sanden i planen ligger för hårt packad vilket gör att dobbarna på fotbollsskorna inte kan gräva sig ner i planen. Helenelunds IP har därefter harvats, borstat och blivit dammsugen.

Europas starkaste

Den sista metoden gick dock inte att slutföra:

– Det var Europas starkaste dammsugare, men också säkert den tyngsta på ungefär 22 ton. Vi misstänkte redan innan att den skulle vara för tung, och så fort vi körde upp den på planen började den sjunka, säger Dennis Östergren.

Magnus Jansson, idrott- och fritidschef på Sollentuna kommun, litar på att leverantören hittat en metod att säkerställa godkänd funktion av planen.

– Alla parter är lika måna om att det ska fungera tillfredsställande.

– Vi jobbar tillsammans med leverantör och förening, och målet är att ha plan som uppfyller funktionskraven under september månad, säger han till SollentunaDirekt.

Den 16 september väntas grävmaskinerna anlända från Holland.

Nordic Arena är leverantör till två andra planer, i Vallentuna och Skellefteå, vilka inte är fyllda med sand. De planerna lever upp till förväntningarna. Dennis Östergren säger att man inte tänker lägga någon ny sand – eftersom det enligt mätningar inte behövs:

– Tar vi bara upp sanden så blir det bra, säger han och tillägger:

– Den absolut sista metoden vi hade var att lyfta hela gräset, med risk för att skada konstgräset. Sedan hittade vi den här firman i Holland som specialiserar sig på att gräva upp sand.

Fotbollsklubbar väljer bort Helenelunds IP

Nu ska Helenelunds IP tömmas på sand

En sådan här maskin ska fraktas till Sollentuna för att gräva upp de runt 100 ton sand som täcker planen. Foto: Dennis Östergren

Totalt 100 ton sand ska lyftas ur planen på fem dagar. Foto: Dennis Östergren

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Nattvandrare punktmarkerar otrygga platser

Nyheter Arbetar aktivt för att öka tryggheten efter dödsskjutning Sedan en man sköts till döds vid busstorget arbetar nattvandrarna Farsor och morsor med att öka tryggheten genom att punktmarkera olika platser i Sollentuna.tisdag 18/2 17:11

Fem dömda för inbrott i norra Stockholm

Nyheter Åklagare: Positivt att vi lyckats bryta en inbrottstrend Fyra män och en kvinna har dömts till fängelse och skyddstillsyn för 18 inbrott i bostäder i norra Stockholm.måndag 17/2 15:37

Så vill Sollentunahem använda sina lokaler

Nyheter "Det finns inget motstånd till att släppa in föreningar" Flera lokaler står oanvända på Malmvägen - samtidigt som föreningar har svårt att hitta lokaler. Sollentunahems vd menar att många av lokalerna inte är anpassade för föreningar.fredag 14/2 16:00
Stockholm Direkt