Förutom macarons, vackra tårtor och smörgåsar erbjuder Thanya alltid något gluten- och laktosfritt. Foto: Mikael Andersson

Hon är Blackans nya tårtmakare

Thanya Ahremark, 43, från Beckomberga sadlade om från teknisk inköpare på Bangkok Airways till tårtdesigner och konditor. Nu startar hon sitt första egna konditori i Blackeberg.

  • Publicerad 16:58, 6 mar 2019

"Jag jobbade på Bangkok Airways innan jag flyttade till Sverige. Under mina första år här var jag mammaledig. Det var en stor omställning för mig. Från att ha jobbat heltid till att vara i ett helt nytt land och inte ha någonting att göra. Jag blev deprimerad helt enkelt. Jag försökte sysselsätta mig med någonting och började baka. Då vände det. Jag blev lugn och trygg och mådde bra. Så när min man frågade mig vad jag ville göra efter mammaledigheten svarade jag att jag vill baka. Jag utbildade mig då inom bageri och konditori och sedan ägnade jag hela min praktik åt att göra bröllopstårtor. Jag älskade det.

Så när den här lokalen blev ledig tog jag chansen.

Nu har jag varit här i tre veckor och har fullt upp hela dagarna. Jag har inte ens hunnit hänga upp den nya skylten så det är få som vet om att det är nyöppnat och ett helt nytt koncept. Folk kommer fortfarande och frågar efter burek som den förra ägaren sålde. Men jag är konditor och specialiserad macarons och tårtor. Det blir nog inga prinsesstårtor, men mycket annat. Jag är mer för den amerikanska och thailändska stilen. Jag känner mig som en konstnär när jag får stå i timmar och fokusera på de små detaljerna och få till de perfekta smakerna. Jag hoppas att det är någonting som mina kunder kommer uppskatta så småningom. Det är trots allt det enda som betyder någonting i slutändan. Jag har inte öppnat Black vanilla café för att bli känd eller expandera till någonting större. Jag vill bara göra det jag mår bra av och samtidigt göra mina kunder nöjda."

Det här är Thanya

Namn: Thanyapon Ahremark

Ålder: 43

Bor: Beckomberga

Gör: Tårtdesigner

Första bakverket: En födelsedagstårta till min dotter.