FRAMME. Rosie Björkman har landat i Blåkulla, eller Hagalund som det också kallas. Foto: Maria Thiessen

Hon är häxa i Blåkulla – på riktigt

Hon tvekar inte att kalla sig häxa. Men Rosie Björkman kokar varken grodsoppa eller äter små barn.

  • Publicerad 05:57, 18 apr 2019

Den kvinnliga kroppen är helig.

HÄXHUS. Tornet Hagalund. Foto: Leif Oldenburg

Den häxa som tar emot i det gamla vattentornet i Hagalund, eller Blåkulla som stadsdelen också kallas, är tvärtom en vänlig 61-årig kvinna som talar sig varm för miljö och feminism.

– Att vara häxa handlar om andlighet och att lyssna inåt. Det är helt enkelt ett annat sätt att se på verkligheten, säger hon.

Sedan drygt 20 år tillbaka hyr hon det gamla vattentornet i Hagalund av Solna stad. Där träffas häxklubben med jämna mellanrum.

– När jag ringde en tjänstman och sa att jag var häxa och ville hyra tornet i Blåkulla gapskrattade han i flera minuter.

Året var 1999 och häxan Rosie Björkman sitter fortfarande kvar i sitt torn – men hon sover i en alldeles vanlig lägenhet i Råsunda.

– Folk blir kanske besvikna när de inser att vi inte vältrar oss i droger och orgier. Vi häxor vill levandegöra fornnordisk kultur och synkronisera livet med naturens cykler. Magi är inget annat än läran om energier.

Val för livet

För Rosie Björkman handlar det om att levandegöra ett ursprung, hon talar om ”andlig feminism”.

– Den kvinnliga kroppen är helig. Så var det en gång i tiden. Men så inträffade ett paradigmskifte. Modergudinnan ersattes av en manlig gud. Patriarkatet segrade och starka kvinnor blev farliga. Det låg i segrarnas intresse att utmåla starka kvinnor som elaka häxor. Den som inte böjde på nacken blev av med livet.

Rosie Björkman är stolt över att vara häxa. Hon har skrivit flera böcker och håller föredrag i akademiska församlingar. Intresset för häxor och andlighet är större än på många år.

– Jag tänkte pensionera mig som häxa för 20 år sedan. Men det gick inte. Att vara häxa är ett livsval. Har man en gång tagit upp en sköld så får man bära den.

Det har gått drygt 30 år sedan Rosie Björkman för första gången trädde fram som häxa i en veckotidning.

– Ibland kan det bli lite tröttsamt att vara häxa. När jag träffar personer på restaurang brukar jag presentera mig som busschaufför. Det är helt ointressant och man slipper alla konstiga frågor.

Häxan i tornet behöver knappast känna sig ensam. Hennes egen häxklubb Jolandas Vänner har 82 stödmedlemmar och träffas i tornet varje måndag. På sociala medier vimlar det av magi, troll och häxklubbar.

– I dag finns det gott om glada, positiva häxor överallt och i alla åldrar, säger Rosie Björkman och ler vänligt.

Häxprocesserna

I Sverige avrättades omkring 400 personer för häxeri mellan 1492 och 1704. De flesta var kvinnor.

Anna Ersdotter, även kallad ”Sotpackan”, från Lista socken i Eskilstuna var den sista som dömdes till döden för häxeri i Sverige. Hon halshöggs den 15 juni 1704.

Dödsstraff för häxeri fanns kvar i svensk lagstiftning fram till 1779.

INNE. Rummet inne i Tornet. Både stämningsfullt och häxlikt. Foto: Maria Thiessen

ARBETE. Även häxor måste försörja sig. Rosie Björkman håller föredrag, skriver böcker och säljer häxhattar. Foto: Maria Thiessen

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Stort engagemang efter mopedrån

Nyheter "Vi ska synas och göra det lite tryggare för tonåringarna" Den senaste tidens mopedrån i Sollentuna har engagerat hundratals vuxna i kommunen som nu patrullerar gatorna för att öka tryggheten.lördag 17/8 9:00

Kräftfiske handlar om erfarenhet

Nyheter Roger och Paul laddar - imorgon börjar kräftfisket i Sollentuna. Augusti är lika med kräftfiske. I veckan drar årets fiske igång men redan veckorna innan börjar de riktigt initierade fiskarna sina förberedelser.torsdag 15/8 17:21

Två av tre fick jobb tack vare nytt projekt

Nyheter Etableringslyftet har hjälpt nyanlända till egen försörjning Två av tre nyanlända har fått jobb. Det är resultatet av projektet Etableringslyftet, som startade i Upplands Väsby, Sollentuna och Sigtuna förra hösten.torsdag 15/8 9:03
Stockholm Direkt