Frisyren har Miriam Parkman fixat på bara några minuter, men det gäller att rulla håret kvällen innan. Foto: Mikael Andersson

Hon är Järfällas egna vintageexpert

Från barndomens utklädningslåda till att hålla kurser i 40-och 50-tals frisyrer. Jakobsbergsbon Miriam Parkman uttrycker sitt historieintresse genom kläder, frisyrer, textil och inredning.

  • Publicerad 12:03, 25 okt 2017

I gymnasiet var jag extremnördig, det fanns inga nyanser

"Jag har alltid varit intresserad av historia och läste bara historieböcker som barn. Jag brukade följa med mamma på loppis där hon fyllde kassar med textilier. Hon sa att det var ett kulturarv, det har nog satt sina spår. Vi hade en utklädningslåda med mormors kläder från 50- och 60-talet som jag älskade.

Jag har alltid använt kläder som ett uttryckssätt. I högstadiet hade jag en massa olika stilar. Då kunde folk tycka att det var äckligt att någon haft kläderna innan, den synen har nog ändrats nu. Sommaren när jag var 17 år började jag dansa lindy hop på Herräng Dance Camp. Då fanns det ingen återvändo. I gymnasiet var jag extremnördig, det fanns inga nyanser. Jag bestämde mig för att bara ha 40-tals kläder. Efter den sommaren längtade jag till Stockholm, där de flesta av mina kompisar som delade mina intressen bodde, så jag flyttade hit från Härnösand efter studenten.

Miriam Parkman har vävt baksidan till jackan som en kompis till henne sytt. Foto: Mikael Andersson

Intresset för liknande jackor har visat sig stort. Foto: Mikael Andersson

Föredrar "casual modet"

Frisyrer har jag gjort varje dag i tio år, jag har lärt mig genom internet och kan alla knep för hur det ska bli som man vill. Egentligen är jag morgontrött, men jag rullar håret kvällen innan så det går fort. Jag tog examen som handvävare förra året och jobbar med textil. Ur ett produktionsmässigt perspektiv går det inte att jämföra ett plagg från 50-talet vad gäller kvalitet och hållbarhet mot plagg man köper idag.

Jag tycker främst om mode från 40-tal till 1964, då Beatles slog igenom och modet förändrades. Jag gillar casual modet mest, det är enkelt men alltid snyggt, med fina färger och modeller. Men jag älskar också det avancerade, galna och unika som fanns parallellt. Det fanns mycket kreativitet under krigstiden, man behövde vara väldigt påhittig. Ett billigt sätt att variera sig blev att göra frisyrer. Jag gillar amerikanskt mode mer än europeiskt. Med franska Diors The New Look kom korsetter och annat tillbaka igen, men i USA byggde designers vidare på att kvinnor börjat arbeta mer. Jag tror inte att jag någonsin kommer sluta ha den här stilen."

Det här är Miriam

Namn: Miriam Parkman

Ålder: 27

Bor: Jakobsberg, kommer ursprungligen från Härnösand.

Gör: Arbetar som handvävare, gick klart en treårig utbildning på Handarbetes vänner 2016. Ingår i Studio Supersju, ett kollektiv av sju unga kvinnor som jobbar med vävning både gemensamt och individuellt. Miriam håller även kurser i håruppsättning och drev under många år en populär vintageblogg.

Om vävning: "Rya är min favoritteknik. Det var en stor boom för ryamattor under 50- och 60-tal, de är icke-förlåtande och tar plats."

Miriam Parkman hemma i lägenheten i Jakobsberg. Foto: Mikael Andersson

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.