75-åriga Kerstin Wilton har skapat och skött om Rosängen sedan 2001. Hennes verk fascinerar besökare från hela världen. Foto: Kerstin Wilton / Tove Martin

Hon är skaparen av Söders dolda ros-oas

Den som promenerat på Långholmen kan ha upptäckt den dolda Söderpärlan Rosängen. I den prunkande grönskan finns över 100 rosor som sköts av Södermalmsbon Kerstin Wilton.

  • Publicerad 14:59, 13 jul 2017

– Det är väldigt viktigt att det är en äng och inte en park eller trädgård. Jag har varit intresserad av vilda blommor sedan jag var liten. Mitt motto är att blommor är vackrast där de står. Jag vill ha en vild karaktär, som på en äng, säger Kerstin Wilton.

Hon har varit engagerad i Långholmens naturliv sedan tidigt 70-tal. Området där ängen idag grönskar var från början en grusplan som främst användes som parkering för parkarbetarnas maskiner. 2001 fick Kerstin Wilton ett brukaravtal med stadsdelen och tog över området.

– När de lämnade plätten var det en grusplan som var övertäckt av lite jord. Det tar lång tid att arbeta fram blomstrande yta från något som varit grusplan. Framför allt rosor som ska planteras en bit ned i jorden.

Nu blir det romantik i Stockholms rabatter

"Kände mig som Karl-Oskar"

Hon var då 60 år och såg en blomstrande äng i huvudet när hon arbetade med den grusiga marken.

– Jag är uppvuxen på småländska höglandet och här var det svår mark, precis som i Småland. Jag kände mig som Karl-Oskar där jag stod och grävde, minns Kerstin.

Hon har gjort allt på egen hand och betalat allt själv.

– Jag har byggt upp allt helt själv och vill fortsätta göra allt själv så länge som jag orkar. På sommaren är jag här 6–8 timmar per dag. Ibland blir det 10 timmar, säger hon och kallar sig för ”ensamgående”.

Hemliga gerillaodlaren träder fram: "Kiss är en bra näringskälla"

14 liter i coca-colaflaskor

De första 12 åren fanns inget vatten.

– Då bar jag 14 liter i coca-colaflaskor i min ryggsäck varje dag. Om det var värmebölja fick jag ta vatten på en vagn. Nu när jag kan vattna på plats kan jag ha fler blommor, säger Kerstin.

Rosängen består främst av gammaldags rosor – en sorts rosor som är doftrika och bara blommar en gång om sommaren.

Språk och vänskap växer i södra sidans trädgårdar

– Ursprungligen valde jag dem för att de är skuggtåliga och sjukdomsfria. Många är väldigt tåliga. Gammaldags rosor är generellt väldigt vackra. Det är jättehärligt att ha dem, säger Kerstin som köpt in många av sina rosor från Danmark.

Besökare från hela världen

Trots att Kerstins rosäng ligger på en lite undanskymd plats under Västerbron hittar många besökare dit.

– Det är en ständig ström av människor. Det är människor i olika åldrar och från alla möjliga delar av världen. Jag har folk som kommer från Norrland och Linköping, men också Japan och Alaska. Det är väldigt många trevliga människor. Jag tycker om att prata med dem.

"Ett lyckokast"

Rosängen har också lokala besökare som kommer förbi nästan varje dag. Kerstin är positiv till uppmärksamheten, men vill att alla besökare ska värna om ängen.

– Gå försiktigt på ängen och stanna och njut en stund. Det är en väldigt vacker tid just nu. Rosorna står i sin praktfullaste klädnad, säger Kerstin Wilton.

Vasastans blomsterkung öppnar fransk butik med unik "ägg-orkidé"

Hon har bott på Söder sedan 1974.
– Det var ett lyckokast att jag hamnade här. Området vid Bergsunds strand och Långholmen är en liten vacker småstad med storstadens möjligheter med kommunikationer. Det finns så många vackra miljöer om man som jag älskar naturen. Det här är mitt paradis på jorden.

Kerstins bästa tips för att odla gammaldags rosor:

1. Tänk in ljuset innan du planterar – se hur ljuset går och hur många soltimmar det är på platsen.

2. Läs på internet. Jag har till exempel lärt mig mycket via rosenposten.dk

3. Ta reda på vilken zon du odlar i så att du inte köper rosor som inte tål kyla – då blir man besviken.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.