"Jag har ärligt talat hamnat på rätt plats vid rätt tid och träffat rätt människor", säger Blenda. Foto: Mikael Andersson

Hon är Västerorts nya stjärnskott

De senaste månaderna har Blenda Nkímyá spelat in musik i New York och Los Angeles. Men att hon skulle ta "the high way" in i musikbranschen var ingen självklarhet.

  • Publicerad 16:32, 27 mar 2020

Det var en välsignelse och en förbannelse i att komma in i musikbranschen.

Blenda släpper idag musik på Pharrell Williams legendariska skivbolag Star Trak Entertainment – och Def Jam Recordings. Men det har inte varit en rak väg dit. Allting började under uppväxten i Vällingby, i en kristen familj med rötter från Kongo. Musiken var tidigt en stor del i Blendas liv. Allt från att sjunga i barnkör, till att bli körledare och slutligen solist i gospelkör. Efter grundskolan började Blenda plugga jazz.

På hemmaplan i Sveriges stötte hon på nej efter nej inom musikbranschen. Ingen ville jobba med henne. Hon hade ingen erfarenhet. Till slut blev hon avtrubbad av alla nej, och när hon väl blev signad i Sverige kom tvivlet.

– Jag började tänka "Är jag tillräcklig?" Jag glömde bort att jag kom från en musikalisk familj och att jag kunde sjunga, istället var det "kommer jag streama tillräckligt och få tillräckligt mycket likes på Instagram". Kommer folk tycka om mig?

Till slut orkade hon inte med pressen och bröt upp från sitt tidigare bolag. Hon ville hitta tillbaka till glöden och komma på sitt eget sound.

– Det var en välsignelse och en förbannelse att komma in i musikbranschen. Musiken är väldigt styrd av olika streamingtjänster och algoritmer. Det fattade jag inte innan jag bli signad, för jag var så fri i mitt musikskrivande då.

Drömmar. Blenda har drömt om att spela på trånga klubbar som de i den amerikanska södern. "Jag ville bli jazzsångerska och sjunga på sunkiga barer", berättar hon. På EP:n som släpps nu under våren är soundet mer poppigt. Foto: Mikael Andersson

Flyttade till en fyr

Hon valde att resa iväg och bosätta sig i en fyr på Öland för att få lugn och skriva ny musik. Där hittade hon tillbaka till sitt formspråk. All hennes musik grundar sig i diasporan från Kongo och att ha en fot i varje kultur.

– Men jag var nära att ge upp där ute. Jag och min kille startade istället ett kreativt bolag där vi signade andra artister, berättar hon.

Efter ett tag så ville hon ändå att hennes fästman Joel Nyström (idag Nkímyá) skulle lyssna på det hon jobbat på i sin isolering. Joel blev tagen och mejlade i smyg iväg Blendas musik till kända musikproducenter i USA. En av dem var Rob Walker, som startat Star Trak med Pharrell Williams. Efter bara 15 minuter fick Joel svar om att de ska höras redan samma kväll.

– När Joel berättar för mig om mejlet så trodde jag inte ens på det. Min plan var ju att sluta göra egen musik, säger Blenda.

Rob Walker bjöd ner dem till New York och i januari 2019 åkte paret dit för att träffa musikbolagets VD.

Trodde de var lurade

De hade bestämt träff på ett kafé i New York, men ingen kom dit.

– Jag börjar tänka att vi blivit ditlurade av någon konstig orsak. Men till slut, efter tre timmar, kommer personen vi ska träffa och vi klickar direkt.

För Blenda blev resan startskottet på något mycket större än hon någonsin hade kunnat föreställa sig. Nu har hon spelat in en ny EP i New York och Los Angeles som släpps under våren.

– Från nej efter nej till att gå in på Def Jam och direkt få höra "okej, vi kör", och se alla världsartister. Och där var jag, en liten tjej från Vällingby, det var rätt stort.

Hon tror att det kan finnas någon högre andlig orsak till att just hon får den här chansen.

– Jag är tjejen som inte hade någon stor följarskara på Instagram som gått från noll till hundra. Det finns en mening med det här, som jag kanske inte själv förstår än. Min ambition var aldrig att bli en känd artist. Jag ville bli jazzsångerska och sjunga på sunkiga barer, men tyvärr finns inte riktigt den scenen i Sverige idag.

Det här är Blenda Nkímyá

Namn: Blenda Nkímyá

Ålder: 27 år

Bor: På Kungsholmen, uppväxt i Vällingby

Gör: 27 mars släpps singeln ”Options”. Senare i vår kommer en EP med sex nya låtar. Soundet är mer poppigt än tidigare.

Förebilder: Greta Thunberg "Jag skulle vilja vara hennes kompis" och Kendrick Lamar "Han står upp för sin bakgrund". Även hennes bästa vän Sabina Ddumba är en stor inspiration

Efternamnet Nkímyá tog hon när hon gifte sig med sin Joel. Kimya betyder "frid" på lingala. Accenterna kom hon och Joel på själva för att de är "konstnärssjälar" och det såg snyggt ut.

Visa merVisa mindre

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt