Hon bakar stora drömmar

Katarina Granström lever ut sin dröm – att gå konditorskola på allra högsta nivå.

  • Publicerad 10:18, 6 okt 2017

Det här är en chans man bara får en gång i livet.

Bakning har alltid varit en stor del av Katarina Granström liv.

På grund av allergier styrdes hon under skoltiden bort från sina drömmar. Men nu, 20 år senare, lever hon ut dem på César Ritz College i Schweiz.

– Det är tufft att lämna familjen men jag förverkligar mig själv och mina drömmar och kämpar för att få ut allt jag kan av det här året, sa hon.

Utbildningen började i somras, men när Katarina var hemma i Enköping två veckor hälsade vi på.

Det doftade nybakat i hela huset och i köket stod varma plåtar med nybakade kakor både på bord och på diskbänk.

– Det känns fantastiskt att vara hemma en stund och få krama på mina flickor och min man. Samtidigt har jag lite tid att finslipa lite på några av de nya tekniker vi jobbat med, sa hon.

Högt tempo

Kanske är det just Katarinas leende attityd till livet och utmaningar som gör att hon klarar av att vara så långt hemifrån och jobba så hårt som hon gör på konditorutbildningen på César Ritz College.

– Jag pluggar som jag aldrig tidigare pluggat! Det är ett oerhört högt tempo och enormt höga krav. Men jag har lämnat min familj för ett år och lånat 400 000 kronor för detta så tro sjutton att jag ligger i, berättar hon.

Katarina är en av fyra svenskor som blev antagna till skolan i år. I Katarinas klass går det nio elever, tre från Panama, tre från Kina och tre från Sverige.

Hårt arbete ger resultat

Utbildningen består av 22 veckor i skolan och mellan fyra till sex månaders praktik på en fem-stjärnig restaurang i Europa.

– Vi läser kurser i bakning, ”introduction to industry experience” samt franska. Vi måste få godkänt i alla kurser för att få göra den viktiga praktiken.

Då Katarinas 22-åriga rumskompis är ute och festar på helgerna väljer Katarina att sitta inne och plugga franska.

– Jag sliter mitt hår över de franska verben men mitt hårda arbete börjar betala sig och mina resultat har varit över förväntan, sa hon stolt.  

Katarina var på en ”try out”, en intervju på en hotellrestaurang i Alperna. Hon fick ett erbjudande men tackade nej.

– Det kändes inte rätt. Jag ska nu på en ny try out på en lite mindre restaurang vid en sjö i Zürich. Det var så vackert där och jag skulle få jobba i en drömlik slottsmiljö, berättade hon.

Äldst bland eleverna

Många som går skolan i Lausanne är avsevärt yngre. I dagsläget är Katarina äldst och skulle i princip kunna vara mamma till de yngsta på skolan.

– Jag var lite orolig över åldersskillnaden innan jag åkte men man blir ju inte äldre än man gör sig, säger hon med ett skratt.

Hemlängtan blir ibland jobbig men med dagens teknik så har hon möjlighet att dagligen prata med och se sin familj och vänner.

– Jag vilar mig också i tryggheten av att deras fina pappa finns här för dem.

Katarina känner för första gången i sitt liv att hon vet vad hon vill och jobbar nu för det.

– Det här är en chans man bara får en gång i livet. Jag har arbetat inom skolans värld i över 15 år. Nu är det min tur! Jag känner en stor tacksamhet och ödmjukhet för den här möjligheten.

Mer om Katarina

Ålder och bor: 39, är från Enköping

Familj: maken Fredrik och barnen Alyssa och Molly

Tidigare jobbat som elevassistent på Bergvretenskolan

Studerar nu till konditor vid César Ritz College i Schweiz

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fyra bilar - fyra brott (och två var Saabar)

Nyheter Många brott har direkt koppling till fordon. Fyra sådana noterades i Enköping under lördagen och natten mot söndagen.söndag 8/7 8:19