Process. Åsa Nordström har köpt en elhäll där hon gräddar sina tunnbröd på. Foto: Åsa Nordström

Hon bakar tunnbröd till hela Blackeberg

Sugen på ett färskt tunnbröd men saknar ork att baka? Åsa Nordström från Blackeberg bakar bröd efter familjereceptet, och säljer nu till sina grannar.

  • Publicerad 11:46, 28 jan 2020

Jag blev jätteförvånad, nu är det är 40 bröd som ska bakas.

När Åsa Nordström växte upp på Västkusten var det ofta tunnbrödsbak hemma. Idag bor hon i Blackeberg med sin son, och fortsätter att driva traditionen vidare.

– Jag har bakat tunnbröd sedan jag var liten. Förut kunde man hitta tunnbröd på julmarknader, men idag är det svårt att få tag i just riktigt tunnbröd. Därför bestämde jag mig för att köpa en elhäll, som en kul grej, säger Åsa Nordström.

När hennes kompis sedan berättade att hon kände en person som var intresserad av att köpa tunnbröd, bestämde sig Åsa att hon skulle lägga ut ett inlägg om sin bakning i Facebookgruppen Blackeberg. Det visade sig att invånarna där har ett enormt sug efter tunnbröd.

– Jag la ut inlägget på fredagskvällen om att jag ska baka nästa lördag, och nu (i måndags reds.anm.) är det fullbokat. Jag blev jätteförvånad, nu är det är 40 bröd som ska bakas, säger hon.

Äkta Bohuslän-tunnbröd

Att baka tunnbröd är inte heller något som görs i expressfart. Degen ska göras, jäsas, arbetas och jäsas en gång till. Sedan kavlas kaka för kaka ut och steks direkt i hällen.

– Receptet är från en gammal kollega till min pappa. Sedan finns det ju lite olika varianter, i Dalarna använder man brödkryddor till exempel. Men det gör man inte i Bohuslän-tunnbröden som jag bakar, säger Åsa Nordström.

På grund av den stora efterfrågan på hennes bröd, har hon därför gjort en Facebooksida som heter Åsa's tunnbröd. Där kan den som är sugen få reda på när nästa sats bröd ska bakas, och göra sin beställning.

– Man hämtar sedan hos mig, jag meddelar när de är klara. Det kostar 40 kronor per kaka och är 35-40 centimeter i diameter, säger Åsa Nordström.