Emma Svensson, fotograf och bergsklättrare. Foto: Linus Larsson

Hon besteg Hammarbybacken – 116 gånger

När Nepalresan ställdes in på grund av coronakrisen bestämde sig söderbon och fotograf Emma Svensson att istället bestiga Mount Everest – i Hammarbybacken.

  • Publicerad 15:52, 15 maj 2020

Vad motiverade dig att bestiga Hammarbybacken som om det vore Mount Everest?

– Jag skulle åkt till Nepal för att bestiga ett annat berg, Kusum Kanguru som är 6000 meter högt och egentligen lite svårare att klättra än Mount Everest. När det blev inställt kände jag mig lite vilsen och bestämde mig för att ta mig an ett projekt som jag faktiskt kan göra.

Hur kändes det att ta det sista av de 116 varven i Hammarbybacken?

– Jag tror att jag hade varit mer slut om jag varit på Mount Everest på riktigt men jag var ändå glad och stolt och fick ett lyckorus under sista varvet. Det visade sig sedan att 116 var några för många varv, någon som gjort en omvandling från Mount Everest tidigare hade bara tagit 104.

Hur lång tid tog det?

– Ungefär 42 timmar. Jag började på onsdagen i soluppgången och gick till niotiden för att jag fick magkatarr och behövde vila ett par timmar, så fortsatte jag på torsdagsmorgonen och var klar på kvällen.

Har du ens velat se åt Hammarbybacken efter den här utmaningen?

– Jag har faktiskt varit där några gånger, men kanske kört bara 12 varv per tillfälle. Jag trodde på förhand att det skulle bli så jävla tråkigt men jag vek faktiskt inte en enda sekund.