Hyresrätt. Här i Kyrkhamn hyr Rose-Marie Karlsson en trea. Foto: Louise Bornhall

Hon bor där Stockholm tar slut

I Stockholms och Hässelbys utkant ligger Kyrkhamn, där det idag finns ett bostadshus kvar. Här bor Rose-Marie Karlsson, som bott i nästan alla byggnader som finns i Kyrkhamn - sedan 50-talet.

  • Publicerad 11:02, 6 jul 2018

"Jag var bara några år när jag kom hit till Kyrkhamn, för att min farmor fick jobb här. Sen kom min familj efter. Det bodde mycket folk här på den tiden, men under 60-talet började de flytta härifrån. Det är ju omodernt, jag hämtar vatten ute i brunnen på gården, hugger min egen ved och det är ganska dåliga förbindelser för att ta sig hit. Man blir trött mellan varven, men tar igen energi så här på sommaren.

Som barn var det jobbigt att bo här när man gick i skolan. Ett tag låg skolan i Kallhäll, det tog tid. Och på den tiden kom soptåg på järnvägen från stan till Lövsta där allt skräp brändes. Det gick inte att ta sig över rälsen då för att komma hem, så vi fick krypa under tågen. Det är ett under att det aldrig skedde någon olycka.

Jag har bott i alla hus här i Kyrkhamn. Jag trivs, det är lugnt och skönt och jag kan komma och gå som jag vill. Mina barn har vuxit upp här, och min äldsta son bor fortfarande kvar. Jag trivs bäst hemma. Numera har jag loppis här varje söndag mellan 12 och 15, då är man välkommen hit."

LÄS MER: En kokande kittel av krativitet i Kyrkhamn

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Skadad man hittad i Barkarby

Nyheter Har förts till sjukhus En man har hittats skadad vid Barkarby flygfält på tisdagsförmiddagen. Polisen är på plats och mannen har förts till sjukhus.tisdag 20/11 13:17

200 studentbostäder ska byggas i Barkarbystaden

Nyheter Nya kvarteret: ✓Förskola ✓Bostäder ✓Butiker Efter en tävling mellan olika byggföretag är det klart vilka som ska bygga ett nytt kvarter i Barkarbystaden. Bland annat ska det bli 200 studentbostäder i trä.tisdag 20/11 10:10