ÖPPET HUS. Gunilla Ahlberg och Anne-Louise Edlund, Fresta, tittar in hos chokladmakare Ulrica Grahl i Bollstanäs. Foto: Mikael Andersson

Hon byggde chokladverkstad – hemma i villan

Chokladpraliner med lakrits, havssalt och mint. Lyx för många, men vardag för Ulrica Grahl. Villan i Bollstanäs inrymmer numera både chokladverkstad och butik.

  • Publicerad 15:59, 13 feb 2020

All you need is love... and chocolate.

Det som började som en passion för choklad har Ulrica Grahl, 52, utvecklat till ett eget företag med chokladverkstad, bok och prova på-tillverkning av praliner.

– Man kan komma hit med ett tjejgäng eller farfar som fyller 70. De flesta gillar ju choklad, men jag älskar det, så klart, säger hon och skrattar.

Mamman älskade att baka, ett intresse Ulrica fått med sig och som hon nu vidareutvecklat till yrket chokladmakare.

Pralinprovningar

Hon har även börjat åka ut till företag och göra pralinprovningar. Då får man lära sig att temperera choklad, gjuta och fylla praliner med ganache och göra tryfflar som doppas och dekoreras. Upp till 65 personer kan vara med.

– Då behöver vi inte ens vara i ett kök, det räcker med ett par bord. Det brukar bli härlig stämning!

HJÄLP. Linda Sundström rycker in och hjälper till när Ulrica Grahl behöver assistans. Och roligt har de! Foto: Mikael Andersson

HJÄRTAN. En hel del hjärtan blev det i pralinaskarna - alla hjärtans dag är ju här! Foto: Mikael Andersson

Råvaran är belgisk choklad och pralinerna fylls med allt från hallon och champagne till mint och kola med havssalt.

Att Ulrica kallar sitt företag "Choklad för själen" antyder att hon ser en djupare dimension i kakaons kraft.

– Choklad är verkligen bra för själen. Jag tycker att vi har glömt bort att njuta. Vi får ju hela tiden höra att vi inte ska äta så mycket, då är det viktigt att vi noga väljer vad vi äter. Choklad som råvara är så smakrik att man bara behöver en liten "kick" för att njuta, säger hon.

De senaste dagarna har varit intensiva – alla hjärtans dag är ju en klassisk chokladdag.

– Jag har spritsat tryfflar och fyllt askar med hjärtformade praliner för fullt.

Chokladbuffé och pralinaskar

På onsdagen hade hon dessutom öppet hus med chokladbuffé. På chokladverkstans stenbord, där tillverkningen brukar ske, trängdes gröna pralinaskar med chokladklubbor.

Och många chokladsugna, inte bara Väsbybor, hade letat sig fram till villan i Bollstanäs den lite gråmilda februarieftermiddagen. Bengt Andersson hade åkt ända från södra Stockholm för att han är "chokladgalen, minst sagt".

– Det var ju vansinnigt gott det här, säger han och tar en lakritsfudge från trevåningsfatet.

Men vad är då chokladmakarens egen favoritsmak?

– Lakrits. Framåt våren lite lättare smaker som passionsfrukt, citron och hallon, säger Ulrica Grahl.

Och hur ser framtidsplanerna ut?
– En dröm för mig vore att öppna ett charmigt chokladkafé nere vid Norrviken i Bollstanäs, typ överta Bollstanäs församlingshem eller Grimstagården. Det vore något!

RÅD. Chokladmakare Ulrica Grahl ger Bengt Andersson, som beskriver sig själv som "chokladgalen, minst sagt", goda råd. Foto: Mikael Andersson

Ulrica Grahl

Bor: I Upplands Väsby sedan 1998. Dessförinnan i Töjnan, Sollentuna.

Ålder: 52.

Yrke: Chokladmakare.

Familj: Man och tre barn.

Intressen: Umgås med vänner.

Hobby: Driver nätverket Mod & Galenskap.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt