Sonja Andersson har sin ateljé i sin lägenhet hemma i Jakobsberg, där hon syr alla plagg själv. Foto: Mikael Andersson

Hon designar lyxklänningar hemma i Jakobsberg

Jakobsbergsbon Sonja Andersson följer sin dröm och designar klänningar på heltid. Nischen? Couture.

  • Publicerad 12:11, 22 feb 2018

"Min familj flyttade från Angola till Sverige när jag var i 8-års åldern. Pappa var diplomat och mamma designade bröllopsklänningar. Som barn satt jag bland metervis tyg och hon hittade på uppgifter till mig för att jag ville hjälpa till. När jag var 15 och skulle på fest bestämde jag mig för att göra en klänning helt själv, utan mammas hjälp. När hon såg resultatet sa hon att jag hade talang.

Jag startade mitt designföretag 2002, men sedan dess har mycket hänt. Jag har drivit en butik som fick läggas ned för att en person i min närhet blev sjuk, och jag behövde satsa på min familj. Sedan har jag pluggat upp mina gymnasiebetyg och gått juridikkurser. Men nu satsar jag på designen på heltid.

Prickigt. Sonja Andersson har nyligen fått en beställning från Portugal av den prickiga kjolen på bilden. Foto: Mikael Andersson

Vill designa plagg som sticker ut

Jag är den tredje generationen designer i min släkt, det känns som att jag föddes med designen. Men det tog ett tag att känna att jag var menad för det. Min nisch är couture, jag gillar konst och arkitektur, och det här blir en blandning. Det finns så mycket vanliga kläder, och jag vill göra sånt som sticker ut. Jag kan sitta flera timmar och titta på tyg för att få inspiration till en klänning. Och jag gör allting själv; kommer på idéer, köper tyg, syr. Att göra en klänning är mycket jobb, det tar flera veckor. Jag har fortfarande mycket hjälp av mamma.

Har fått internationella erbjudanden

Couture handlar om lyx, men jag gillar att jobba med enkla tyger, sånt som folk bara går förbi, och göra något vackert av det. Jag har fått flera inbjudningar till modeveckor och evenemang utomlands, bland annat att göra en visning i Eiffeltornet. Men jag har behövt tacka nej till mycket, det är dyrt att ha en visning och de pengarna finns inte än.

Drömmen är att bli erkänd i Sverige och kunna göra det här internationellt. Jag vill representera Sverige med mina klänningar."

Det här är Sonja

Namn: Sonja Andersson

Ålder: 45

Bor: I Jakobsberg sedan över 20 år.

Gör: Designar och syr coutureklänningar under det egna märket Sonja Andersson. En hemsida är under uppbyggnad.

Haute couture: Är en sömnadskonst med stor konstskicklighet och exklusivitet. Ett skyddat namn som ställer höga krav på verksamheten och måste godkännas av Frankrikes industridepartement. Därför kallas det Sonja gör coture. Haute couture-designern Stephane Rolland är hennes favorit.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

60 års kamp för kvinnor inom polisen

Nyheter ”Männen kallade oss attrapper” Männen på stationen vägrade jobba med dem. De kallades "attrapper", och de som blev gravida löd under öknamnet "halvpoliser". Nu är det 60 år sedan de första kvinnliga poliserna började patrullera...fredag 14/12 16:29

Förseningar i pendeltrafiken efter stopp

Nyheter Bil körde in i spårområde i Sundbyberg Under fredagseftermiddagen stod det still i pendeltrafiken mellan Spånga och Sundbyberg, efter att en bil kört in i spårområdet. Ingen kom till skada, men det finns risk för följdförseningar efter...fredag 14/12 14:25