INITIATIVTAGARE. Malin Nordström hoppas få fler med sig att uppmärksamma metoo-rörelsen. Foto: Per Brandt

Hon drar igång metoo-dagen

Gör 15 oktober till metoo-dagen för att fortsätta kampen för jämställdhet mot sexuella trakasserier och övergrepp. Det vill Kungsholmsbon Malin Nordström med ett nytt initiativ.

  • Publicerad 16:30, 24 sep 2018

När alltifrån kanelbullar till soffpotatisar och räkmackor har en egen dag, varför inte en dag för att uppmärksamma metoo-rörelsen. Så tänkte Malin Nordström – som bor och driver butik på Kungsholmen – och en vän till henne. Sagt och gjort. Nu lanserar hon metoo-dagen.

Datumet, 15 oktober, är efter startskottet för hela metoo-rörelsen i USA förra året som sedan spred sig över hela världen. I Sverige ledde det bland annat till mängder av branschupprop under olika hashtaggar. Dagen efter skrev Malin Nordström själv ett inlägg på Facebook under #metoo.

– För mig var det en väckarklocka, jag hade inte ens tänkt på det utan att det var bara så det var. Som tjej har man alltid blivit kladdad på. Det har alla varit med om och upplevt. Det är det som är det stora problemet, säger hon som också är silversmed och ordförande i KungsÖ företagarförening.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Tanken är att dagen ska ses som en "årlig besiktning" för att se hur till exempel ett företag, skola eller förening jobbar med frågor som jämställdhet och trygghet bland annat. Hur man uppmärksammar dagen är upp till var och en, enligt Malin Nordström.

– Det blir även ett incitament för anställda eller elever på en skola att fråga ledningen hur metoo-dagen ska uppmärksammas. Andra vill kanske bara äta en middag med tjejkompisarna. Men det blir ett sätt att lyfta frågan, säger hon.

– Det har varit mycket fokus på de här kulturpersonligheterna, vilket säkert är välförtjänt. Men metoo handlar framförallt om de miljontals kvinnor som vittnat, det är grejen. Den stora mängden och hur vanligt det här är. Nu vill jag ta tillbaka det till arbetsplatser, skolklasser och idrottsföreningar.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

För att försöka sprida ordet kring dagen har hon nu lanserat en hemsida (där man ska kunna skriva hur man uppmärksammar dagen), en sida på Facebook och har även tryckt upp pins samt silversmycken med hasttaggen som säljs. Men det handlar inte om att tjäna pengar.

– Det är ett statement att bara det. Jag har sagt att tio procent ska gå tillbaka till metoo-rörelsen. Hittills har de pengar jag fått in gått till att bekosta hemsidan och beställa knappar. Resten har jag lagt ut från egen ficka. Så än så länge har det inte varit några stora pengar i rullning, men skulle det bli det så ska de gå till någon annan övergripande förening inom metoo, säger Malin Nordström.