Hon drar igång tjejskejt i Rålis. Foto: Sacharias Källdén

Hon drar igång ny tjejskejt i Rålis

Skateboard gör debut som OS-gren och fler kvinnliga förebilder tar plats och blir synliga. Det kan innebära att fler tjejer plockar fram brädan. Det hoppas i alla fall Bio Rio-grundaren Katja Uneborg, som kvalar till OS och samtidigt drar igång “Tjejskejt”.

  • Publicerad 19:00, 12 jun 2019

Under sommaren ska Katja Uneborg tillsammans med flera skejtnätverk från Stockholm hålla i skejtkvällar för tjejer, och det första tillfället blir på tisdag den 18:e juni. Kvinnor och tjejer i alla åldrar och på alla nivåer är välkomna till trärampen i Rålambshovsparken för gratis hjälp att lära sig skejta eller utveckla sin färdighet.

Nu ska cyklarna bort från Rålis skejtramp

– Det är som yoga på hög höjd med hög fart, en ständig kamp mot tyngdlagen. Skejt kräver din totala närvaro, säger Katja Uneborg.

Hennes passion för skateboard vaknade när hon som 29-åring tillsammans med Ellen Tejle just hade startat Bio Rio. Med både bostad och jobb i Hornstull började hon att promenera med kaffe i hand över Västerbron till Rålambshovsparken. När Katja Uneborg fick barn tog hon barnvagn och skateboard över över samma bro. Tornadon som idag dyker tveklöst ned för bowlen stod 2008 i buskarna vid Rålisrampen, rädd för att ta plats.

skate skejt skejtpark rålis Foto: Sacharias Källdén

Hon drar igång tjejskejt i Rålis. Foto: Sacharias Källdén

"Stort intresse"

– Och då var jag ändå 29. Jag tror det finns ett stort intresse bland tjejer i dag för skateboard, det gäller bara att fånga upp detta och ge dem möjlighet att ta plats och hitta sitt sammanhang med brädan. Samtidigt är det hundratals procent fler tjejer som skejtar idag än när jag började, säger hon.

Nu ska fler tjejer lockas att skejta i Rålis

Det blir i Tokyo 2020 som det första OS i skateboard går av stapeln, och i OS-kvalet i Värnamo gick Katja Uneborg vidare. Det innebär att ett kval i tre steg väntar: i LA, Shanghai och Sao Paolo. Många i skateboardvärlden är skeptiska till att skejt blir en OS-gren, framförallt eftersom sporten inte traditionellt är kopplad till tävling. Men Katja Uneborg ser också möjligheter. Skateboarding som OS-gren kan innebära mer pengar i skateboard för kvinnor

– Det har länge funnits pengar på herr-sidan internationellt. Och vi är många som är drivna och vill se fler möjligheter för tjejer som vill skejta, säger hon.

Hon drar igång tjejskejt i Rålis. Foto: Sacharias Källdén

"Måste vara stark mentalt"

Katja Uneborg är höjdrädd men hon menar att en eld i henne gör det möjligt att kasta sig ut.

– Du får tillgång till en superkraft du har i dig. Och när du lyckas överkomma ett hinder blir du stärkt. När någon lär sig droppa för första gången får den i skejtvärlden lika mycket påhejningar som nån som lär sig göra något på högre nivå. Man vet hur starkt och mäktigt det känns att ta ett kliv, säger hon.

Eftersom det inte går att skejta om det finns ett inre tvivel, tvingas skejtaren utveckla en stark inre röst, enligt Katja Uneborg”

– Det är så mycket mentalt, man måste utveckla en snäll inre dialog som säger; jag klarar det här, jag kan och vågar. Det är precis som med allt annat i livet, fortsätter hon.