Camilla Cherry har plåtat svensk hiphop i årtionden. Foto: Claudio Britos

Hon fångar svensk hiphop genom linsen

När hiphopen tog sina första stapplande steg in i Sverige var Camilla Cherry där med sin kamera. Hon har följt svensk hiphop från 80-talets Kungsan till dagens jätteindustri.

  • Publicerad 15:31, 18 jun 2020

Ulf Lundell och Europe byttes till A tribe called quest och Public enemy.

"Bara att man får närma sig människor och få en liten inblick i någon annans liv är helt otroligt. Jag är nyfiken och strävar alltid efter att fånga något i människors inre.

Det hela började med min far, amatörfotografen som byggde om köket på helgerna i Bredäng till ett mörkerrum. Först tyckte jag att det var jobbigt. Men när jag fick vara med om hur en bild skapades i mörkrummet blev jag pånyttfödd. Det här måste jag ju också göra tänkte jag. Han lärde mig grunderna och var den stöttepelare jag behövde. Sedan började jag öva.

Jag hade ett annat intresse i att dansa och ha kul. Så då blev det att jag tog med mig kameran. Jag och mina vänner samlades i Kungsträdgården för att se vart kvällen bar. Folk delade ut flyers till olika klubbar och det var så jag kom in i hiphop-världen. Året var runt -88. Ulf Lundell och Europe byttes till A tribe called quest och Public enemy.

"En ögonblicksbild på en ung Ison Glasgow. Det uppdagades många år senare att det var rapparen Ison". Jag minns tydligt hur Ison stod framför sin bild och bara titta på sig själv. När man i efterhand fick veta en del i hans barndom så förstår man och ser bilden på ett annat sätt. En nyfiken liten ung kille med sorg i ögonen. Den bilden kan sammanfatta mig som fotograf. Foto: Camilla Cherry

"Våra vägar möttes igen långt senare, och den här bilden är tagen i samband med ett projekt om tatueringar". Foto: Camilla Cherry

Jag inspirerades av själva uttrycket i dansen och hiphopen i slutet av 80-talet. Bara i hur man klädde sig så uppvisande fascinerade mig väldigt mycket. Ett vandrande Vouge-omslag liksom.

Min far fotar än idag men valde en annan karriär. Det är en osäker bransch, något jag i dag kan hålla med om. Fotografin är som en kompis som alltid är med dig. Den släpper man aldrig.

Bilden på rapparen Ison är ett ögonblick som nu är historia. Jag skulle fota porträtt på några tjejer som stod vid tunnelbanegången. Men så helt plötsligt hoppar en liten kille framför kameran. Det här handlar om cirka tre sekunder. Han hoppar in, vinkar helt knäpptyst och sen försvinner han. Jag tänkte inte mer på det förrän jag framkallade fotot några dagar senare. Tiden går och det var på en utställning 2009 som jag då valde att ställa ut denna bild. Jag minns tydligt hur Ison stod framför sin bild och bara tittade på sig själv en längre stund.

Att få hitta en sådan speciell bild som idag är historia har varit den besatthet som fått mig att fortsätta fotografera."

"Petter laddar och söker fokus sekunderna innan han ska kliva på scenen och möta publiken på Rival". Foto: Camilla Cherry

Camilla Cherry

Bor: Södermalm, uppvuxen i Bredäng och Vårberg

Ålder: 52

Gör: Porträttfotograf. Har arbetat som frilans sedan 1994. Aktuell med fotografier till utställningen "Älskade postnummer" på Postmuseum.

Visa merVisa mindre