Hon får sjunga med ljus i hår

Nu har Enköpingsborna valt årets lucia. Det är Ida Ågren, 18 år, som får äran.

  • Publicerad 14:45, 5 dec 2018

På tisdagen blev det klart vem som blir Enköpings lucia 2018. Ida Ågren beskrivs som en energifylld tjej på 18 år som går tredje året på samhällsprogrammet i Västerås.

– I går kväll (läs: på tisdagen) runt klockan 19 var vi hemma hos Ida Ågren som blev årets lucia och överraskade henne tillsammans med förra årets lucia Klara Edin, meddelar Viktoria Strandberg som är körledare för luciatåget.

Ida Ågren jobbar som gymnastikledare i Enköping, tar sånglektioner och sjunger i en ensemble på Kulturskolan.

Varje kandidat fick välja vilken lokal förening eller vilket välgörande ändamål med Enköpingskoppling som överskottet från Enköpings lucia ska gå till. Eftersom Ida Ågren blev vald kommer pengarna att gå till ESK Gymnastikförening.

– Jag stödjer Enköpings SK Gymnastikförening för att de stöttar barn och ungdomars idrottande och för att den här växande sporten behöver förutsättningar för att utvecklas, meddelar Ida Ågren.

Det är allmänheten som har fått rösta om vem som får äran att bli årets lucia i Enköping. Det lokala luciatåget i Enköping är ett arrangemang med anor. Med undantag för 2015, då det inte gick att hitta någon ideell körledare, har Enköping haft en officiell lucia varje år ända sedan 1941. Den här gången var det dock från början svårt att hitta kandidater.

– Jag vet inte om de tycker att det är läskigt att sjunga solo inför så många personer. Vissa vill bara vara en del av kören, sa Viktoria Strandberg tidigare i år.

Luciafirande i den här formen är en förhållandevis modern tradition i Sverige. Den tog fart under 1920-talet, enligt Nordiska museet. I de högre stånden fanns det dock under 1700- och 1800-talen ett firande som i viss mån liknar vår tids. I det äldre bondesamhället förknippades däremot lucianatten mest med övernaturliga väsen.

Sin nuvarande form fick luciafirandet efter en tävling i Stockholms Dagblad 1928, där den vinnande lucian gick i procession och hade elektriskt ljus i huvudkronan. Tävlingskonceptet spreds till andra tidningar och på så vis trädde luciagestalten in i den moderna offentligheten.

Luciahögtiden bygger på legenden om Sankta Lucia från Syracusa på Sicilien. Hon ska ha dött martyrdöden den 13 december år 304 efter att ha blivit angiven som kristen av sin trolovade, som hon inte ville gifta sig med.

Den kristna tron var förbjuden i det antika romarriket och därför skulle hon brännas på bål, trots att hon vill ge sin hemgift till de fattiga. Mirakulöst nog skadade inte bålet henne. Enligt legenden beundrade en ung man hennes ögon, varpå Lucia stack ut ögonen och skänkte dem till honom. Genom ett mirakel fick hon då synen åter. Sankta Lucia är idag de synskadades skyddshelgon.

Det äldsta belägget för en vitklädd lucia som uppvaktar på morgonen är från år 1764. Den lucian har änglavingar på ryggen och ljusstakar i händerna. Det rör sig om en högreståndssed på Horns boställe norr om Skövde. Seden förekom då framför allt i Västsverige och spred sig först i mitten av 1800-talet till universitetsstäderna och olika organisationer i andra delar av landet.

På Skansen i Stockholm startades ett luciafirande på 1890-talet i ett försök att visa provinsiella festseder.

Luciafirandet

På luciadagen kommer firandet att starta kl 05.30 med luciatåg på lasarettet i Enköping och därefter kommer lucian med dess följe att åka runt till flera olika ställen under dagen och sjunga.

Kl 17.00 hålls den första föreställningen för allmänheten i Vårfrkyrkan.

Kl 18.15 går det en kortege från Joar Blå upp till Vårfrukyrkan med lucian och tärnorna.

Kl 19.00 är det dags för sista föreställningen i Vårfrukyrkan.

Arrangörer: nykterhetsrörelsen IOGT-NTO och Enköpings-Posten.