Stöttar unga. Matilda Malke finns alltid ett telefonsamtal bort för områdets ungdomar. Foto: Claudio Britos

Hon får tjejer att tro på sig själva

En storasyster som får tjejer att ta plats på fritidsgården, en mamma som får dig att gå till skolan och vän som kan lösa kompisbråk. Matilda Malke är bara 23 år, men har redan hunnit bli en av Norsborgs ungas viktigaste vuxna förebilder.

  • Publicerad 13:30, 27 nov 2018

Klockan är tre på eftermiddagen och inne på fritidsgården Musikhuset i Norsborg har barn och ungdomar börjat strömma in efter skolan. Matilda Malke tar emot med kramar, som varje arbetsdag sedan hon började jobbet som fritidsledare här för fyra år sedan.

Att hon skulle jobba med områdets barn och ungdomar var självklart.

– Jag är själv uppvuxen här och jag vet att det kan vara tufft. Speciellt som tonåring då man inte riktigt vet vad man vill i livet och det kan vara lätt att dras med i dåliga saker. Då behöver de en förebild att se upp till och någon att lätta sitt hjärta för, säger Matilda Malke.

Precis som många fritidsgårdar har Musikhuset varit killdominerat, men nu har allt fler tjejer börjat ta plats här. Det är tack vare Matildas tjejgrupp. De ordnar discon för de yngre barnen, festivalen Show up Botkyrka och har samlat ihop till en resa till London tillsammans.

– Matilda försöker stärka oss tjejer så att vi blir starka och vågar ta plats som killarna. Vi tror mer på oss själva nu och tar mer ansvar, säger Melissa Boyaci, 16 år, som deltar i tjejgruppen.

Krav på närvaro för att få vara med

Och det ställs krav på de tjejer som vill vara med, berättar en annan.

– Man måste ha närvaro i skolan. På träffarna fick vi läsa upp vår närvaro i gruppen och då ville man vara bättre till nästa gång. Till slut hade alla 100 procent.

Oavsett om det är arbetstid eller en ledig fredagkväll finns Matilda ett telefonsamtal bort. På fritidsgården berättar ungdomar hur de kan ringa henne som de ringer en storasyster.

– Man kan ringa när som helst om vad som helst. Om jag har ett tjafs med en kompis kan jag ringa henne och få hjälp att lösa det. Hon är som en ängel som räddar allt, säger Melissa Boyaci.

Om föräldrar oroar sig för sina barn eller är osäkra på om de ska låta dem gå på ett disco? Då kan de ringa Matilda. Om en ungdom tappat motivationen och slutat gå till skolan? Då är hon där och peppar och skjutsar dit dem, berättar flera. Vill du söka ett jobb? Då sätter sig Matilda och skriver cv med dig.

Matilda lyckades nå fram

När Felicia Fraga hade det tufft kunde ingen vuxen nå fram till henne. Men när hon fick Matilda som kontaktperson genom socialtjänsten ändrades allt. Hon lyckades nå fram.

– Jag orkade inte gå till skolan och jag lyssnade inte på någon utom henne. Hennes sätt att prata med ungdomar är bra, fler vuxna borde lära sig av henne, säger Felicia.

Fritidsgårdsbesökarna Abdulkarim och Anton håller med. Hon försöker förbättra samhället genom att stötta Norsborgs unga. Anton fick en andra chans att komma in på gymnasiet tack vare Matilda.

Borde Matilda bli Årets eldsjäl på röda linjen?

– Ja, hundra procent! Alla områden borde ha en Matilda. Eller alltså, priset förtjänar inte henne ens, säger Abdulkarim.

Viktig. Alla områden borde ha en Matilda, tycker ungdomar på fritidsgården. Foto: Claudio Britos

Stärker. Melissa Boyaci, 16, tycker att Matilda lärt henne att våga ta mer plats genom tjejgruppen. Foto: Claudio Britos

Ur nomineringen

Matilda är en bra förebild för
barn och ungdomar i Botkyrka. Hon tar även hand om ungdomar på fritiden om de behöver henne. Jag tycker Matilda är en eldsjäl för hon är en bra förebild för unga människor ute i förorten. Hon brinner för sitt jobb och vill hjälpa andra så mycket hon kan med att lyckas i framtiden. Det behövs fler som henne och hon förtjänar att hyllas för sina grymma insatser.

Röda linjens eldsjäl

Matilda är en av sex finalister som tävlar om att bli utnämnda till Årets eldsjäl på Röda linjen 2018. 

Matilda är femte finalisten som presenteras. Först när alla har presenterats kommer du kunna rösta på den som du tycker förtjänar priset. Röstar gör du på mitt127.se från 3/12.

Juryns röster och allmänhetens röster kommer väga lika tungt när vinnaren ska utses.

Röda linjens eldsjäl arrangeras av Mitt127 och HuddingeDirekt.

De två vinnarna får 5000 kronor i presentkort av SKHLM.