STADSDIREKTÖR. Anna Håkansson har tagit över i maj. Foto: Ulrica Andersson/Sundbybergs stad

Hon får tre biträdande chefer

En omorganisation genomförs i kommunledningen – några månader före valet. Tre personer ska leda varsitt strategiskt område och utses till biträdande stadsdirektörer.

  • Publicerad 10:01, 6 jul 2018

Många verksamheter inom kommunen har liknande uppdrag, som nu ska samordnas för effektivisering och för att kunna skapa stordriftsfördelar. Detta behövs när staden växer, enligt ett förslag till omorganisation som nu har samverkats och riskbedömts.

"Ett ökat kostnadstryck, hantering av hundratals projekt, kompetensförsörjning där staden i stark konkurrens behöver rekrytera flera hundra nya medarbetare per år" ges som exempel på utmaningar.

Stadsledningskontoret ska delas in i tre strategiska områden som leds av varsin direktör: "tillväxt- och näringsliv", "ekonomi- och kvalitetsutvecklingsavdelningen" och "HR- och kommunikation".

Istället för att kommunen har en vice stadsdirektör, kommer dessa tre direktörer utses till biträdande stadsdirektörer.

Från flera håll ser man positivt på att stadsdirektören får avlastning. Detta är nödvändigt "med bakgrund från tidigare stadsdirektörs eviga kamp om att inte hinna med allt".

Men att det tar tid för en ny organisation att sätta sig kan få konsekvenser, då arbetstid krävs och utvecklingen befaras stanna upp, lyfts i riskbedömningen.

Man befarar även att omorganisationen får medarbetare att lämna sina tjänster; "personbunden kompetens gör att förvaltningen kan tappa fart och kompetens om personer slutar".

I en kommentar skriver nyligen tillträdda stadsdirektören Anna Håkansson att man hoppas få medarbetare att stanna genom att bygga ett gott ledar- och medarbetarskap. "Naturligtvis finns alltid en risk vid förändringar att medarbetare även önskar se en annan utveckling för sig själva", skriver hon.

Att ge ytterligare stöd till stadsdirektören ska indirekt ge mer stöd till verksamheterna och minska sårbarheten.

Efter valet kan uppdelningen av de politiska nämnderna ändras, vilket ändrar förutsättningarna för stadsledningskontoret. Därför ställs frågan om det är en lämplig tidpunkt att genomföra omorganisationen med bara några månader kvar till val.

Snarare handlar det om att omorganisationen kunnat genomföras först nu, på grund av att stadsdirektörsrollen axlats av en tillförordnad under ett halvårs tid.

"Det är naturligtvis svårt att veta vad som kan hända efter höstens val. Organisationen är vid några gånger beskriven för samtliga gruppledare och mottagen väl", skriver Anna Håkansson.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Polisen söker vittnen till morden

Nyheter "Vi kommer vara närvarande i området" Efter måndagskvällens dödsskjutning i Hallonbergen vill polisen ha kontakt med personer som kan ha sett något.tisdag 13/11 15:17

Männen som skottskadades i Hallonbergen avled i natt

Nyheter Gärningsmän försvann på moped De två män som skottskadades i Hallonbergen på måndagskvällen har avlidit. Det meddelade polisen på tisdagsmorgonen. De anhöriga är underrättade.tisdag 13/11 8:36