Kass start på 2019. En nyårsraket satte eld på 74-åriga Margaretas köksbord. "Hade jag inte varit hemma hade det gått riktigt illa." Foto: Jannie Flodman

Hon fick en nyårsraket rakt in genom fönstret

"Det här är inte klokt!" Det tänkte 74-åriga Margareta när nyårsfyrverkerierna drog igång utanför fönstret. Sedan hörde hon glas krossas. En raket dundrade rakt genom rutan och satte eld på köksbordet.

  • Publicerad 19:40, 3 jan 2019

Med en dryg halvtimme kvar av 2018 fick pensionären Margareta på Lilla Essingen en kaosartad inledning på nya året. För i jämnhöjd med hennes lägenhet ligger Mariebergsbron – på en spottloskas avstånd.

Ju närmare tolvslaget kom, ju fler människor fyllde bron för att avfyra fyrverkerier mot natthimmelen. "Ja, det brukar alltid vara så", säger Margareta.

Nyårschocken – raket flög in i lägenheten

– Jag satt i tv-soffan och tänkte att det här kan aldrig sluta bra, att när som helst får jag in en fyrverkeripjäs. Jag räknade med att bokhyllan som står mellan mig och fönstret skulle ta värsta smällen.

Nu blev det nedslagsplats i köket, inte i vardagsrummet. Plötsligt hörde hon hur glas krossades, och en raket började fräsa omkring inne i tvårummaren, lämnandes sotfläckar och brännmärken på väggar såväl som på hennes laptopskärm.

En bit tyg som låg på köksbordet fattade eld, men Margareta lyckades snabbt släcka den.

Inga grannar kom

– Jag var ganska lugn när det hände. Men det är terapi för mig att prata om det, det är som att chocken kommer nu. Hade jag haft gardiner som tagit eld hade det kunnat gå riktigt illa. Mitt brandlarm tjöt länge utan att en enda granne kom och undrade vad som hände. Det tycker jag är konstigt.

Hålet i rutan är täckt provisoriskt och hon väntar fortfarande tre dagar senare på att glasmästare ska komma och sätta in en ny glasskiva.

Fastighetsskötaren har sagt till henne att hon inte är prioriterad och det blir nog av först nästa vecka: "Jag tror inte de förstår att man bara vill lägga något sådant här bakom sig."

Ett av många märken som raketen lämnade i Margaretas kök. Foto: Jannie Flodman

Satt i hallen och var arg

Efter att Margareta konstaterat att faran inne i bostaden var över, lutade hon sig ut genom rutan och vrålade åt festfolket: "Sluta! Vad håller ni på med?!". Då blev det enligt henne lite lugnare, men när midnattstimmen slog till var bron återigen proppfull med människor som sköt mängder av raketer in i 2019.

– Då tog jag skydd och satt i hallen. Rädd, men mest arg.

"Jag förstår att det inte gjordes med flit"

Hon berättar att hon ringde polisen för att få dem att komma och få slut på skjutandet på bron – man får nämligen inte göra sånt där – men hamnade bara i växeln. Till slut kom två trevliga konstaplar hem till henne. De tog med sig raketen som bevismaterial för en anmälan om ”framkallande av fara för annan”, som med största sannolikhet inte kommer att leda till något.

I en Facebook-grupp har man samlat ihop pengar till henne för skadorna, men de vill hon inte ta emot. Det här ska värden stå för.

Nu vill Margareta få till ett samarbete med grannarna, för vad hade hänt om hon inte varit hemma? Och så vill hon att folk ska vet att man inte får stå på bron och skjuta raketer.

– Jag förstår att det inte gjordes med flit, alla som stod där är lika skyldiga. Det var väl ett måndagsexemplar till raket, kanske? Det är viktigt att att förebygga och upplysa. Kanske sätta upp skyltar eller ha vakter? Om jag lever nästa nyår så ska jag påminna om det här.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Foto: Jannie Flodman