Hon fick hotfullt besök av oseriösa hantverkare

Oanmälda besök av utländska hantverkare är vanliga när sommaren närmar sig. Gunilla på Ekerö upplevde nyligen en hotfull situation på sin villauppfart.

  • Publicerad 01:15, 9 jun 2019

Han sade på ett argt och hotfullt sätt att de skulle ha pengar.

Mer eller mindre seriösa asfalts- och plattläggare har länge varit något av ett säkert vår- och försommartecken i villaområden runt om i landet. Allra vanligast är de i Syd- och Västsverige, men förekommer flitigt även i Stockholmsområdet.

I Mälaröarnas olika lokala Facebook-grupper vittnar husägare varje år vid den här tiden om hur olika bostadsområden har fått påhälsning av vita firmabilar, ofta med irländska nummerplåtar.

Arbetsmetoderna är omskrivna. De erbjuder asfaltering, stenläggning och andra hantverksarbeten utomhus. Alla är inte oseriösa, men i samband med besöken rapporteras inte sällan om hot, ofredande, skadegörelse och nedskräpning.

Oanmält besök

Gunilla, som bor i ett villaområde på Ekerö, är en av de som fått oanmält besök – något som hon beskriver som en mycket obehaglig upplevelse.

En eftermiddag nyligen stod plötsligt en vit Volkswagen Transporter vid uppfarten intill huset.

– Två män satt i bilen. De sade på engelska att vi hade beställt polering av plattorna framför vårt hus, de sade att de skulle få plattorna kliniskt rena.

LADDA NER VÅR APP: Iphone eller Android

Men något sådant arbete har Gunilla och hennes make aldrig någonsin beställt. Rengöring av stenplattorna sköter de helst själva. Gunilla svarade artigt nej tack. Men en av männen insisterade om att få utföra tjänsten, så hon fortsatte att säga emot.

Men då uppstod snabbt en hotfull situation, berättar hon för MälaröDirekt.

– Han pekade mot mig med två fingrar och sade på ett argt och hotfullt sätt att de skulle ha pengar, att jag ska passa mig och att de skulle komma tillbaka.

Ensam hemma

Gunilla, som är i 70-årsåldern, var ensam hemma vid tillfället. Hon berättar att hon blev mycket skrämd och skärrad och kände sig hotad av de två männen.

– Det känns fruktansvärt att man ska bli hotad i sitt eget hem, säger hon.

Gunilla såg att bilen var utlandsregistrerad men hann inte notera numret eller i vilket land den var registrerad. Telefonen hade hon inne i huset så hon hann inte fotografera bilen. Hon ringde omedelbart till polisen som tog upp en anmälan.

– De ringde snabbt tillbaka och uppmanade mig att gå till en granne om jag kände mig orolig, det kändes tryggt på något sätt.  

– Jag vill verkligen varna alla andra här ute om det här, säger Gunilla, som helst vill vara anonym i tidningen.

Ekerös kommunpolis Anna Freij känner till fenomenet med de utländska hantverksföretagen och deras tillvägagångssätt, men har inte sett någon särskild ökning den senaste tiden när det gäller Mälaröarna.

Bra att tänka på

Till de villaägare som drabbas har hon tydliga besked om vad som kan vara bra att tänka på.

– Det gäller att vara väldigt rak och bestämd om att man inte vill eller är intresserad och att de inte ska återkomma, säger hon.

Anna Freij tycker även att det är viktigt att hålla utkik och prata i grannskapet om något misstänkt sker.

– Man kan ha koll om någon är ute och rekar, säger hon.

Att hantverksfirmor åker runt och erbjuder asfaltsläggning, plattsättning eller liknande tjänster är inte olagligt i sig, poängterar hon.

– Självklart ska man kunna erbjuda sina tjänster, men man måste också kunna lyssna. Om någon inte är intresserad ska det inte uppstå någon konflikt i det, säger hon.

Om en konflikt ändå uppstår vill polisen få reda på det, menar hon.

– Om en obehaglig situation uppstår måste man ringa polisen. Då vill vi gärna ha tips och veta det, säger Anna Freij.

När det gäller Gunillas polisanmälan lades dock utredningen ner redan samma dag som händelsen inträffade.

Polisens förundersökningsledare meddelar i ett brev att brottet inte går att utreda vidare, eftersom spår saknas.

Gunilla heter egentligen något annat.

Så undviker du att bli lurad

Kontrollera alltid via Skatteverket om F-skattsedel finns.

Ta in offerter från olika lokala företag. Genom det lokala företaget finns också möjlighet att göra reklamationer vid felaktigheter.

Undvik kontantbetalning och förskottsbetalning.

Om du misstänker att du blir kontaktad av oseriösa asfaltsläggare så undvik dialog. Säg nej tack och stäng dörren.

Ring polisen om du misstänker att du blivit kontaktad av oseriösa asfaltsläggare.

Källa: Polisen

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Stockholm Direkt