Överraskad. Ugglan slog sig ner på Christina Nilssons balkong och bara stirrade på henne i flera minuter. Foto: Läsarbild

Hon fick oväntat besök – av stirrande uggla

Christina Nilsson fick plötsligt oväntat besök på sin balkong. En morgon hörde hon en duns – sedan möttes hon av en uggla som satt på räcket och stirrade. ”Jag tänkte: vad är det här?”

  • Publicerad 14:23, 1 feb 2018

Den senaste tiden har flera uggle-observationer gjorts på Södermalm. Christina Nilsson som bor på Folkskolegatan är en av dem som sett den ovanliga fågeln på nära håll.

Förra fredagen möttes hon av vad som av allt att döma var en berguv som satt på balkongräcket mot hennes innergård och stirrade.

– Jag var uppe på morgonen och hade gardinerna fördragna när jag plötsligt hörde ett jäkla liv på balkongen, det lät som både kråkor och skator som bråkade. Sedan hörde jag en duns och då satt den där och bara tittade helt stilla, trots att kråkorna och skatorna gick till anfall, säger hon.

Christina berättar att hon tog fram kameran och fotade. Sedan började hon efterforska vad för typ av fågel hon hade framför sig.

– Jag tänkte: vad är det här? Sedan hann jag ta flera bilder. Den hade orange ögon, vilket är typiskt för en berguv, fick jag veta, säger Christina Nilsson.

Enligt henne satt fågeln på balkongen i cirka fem minuter innan den flög iväg och satte sig på ett närliggande tak.

– Den var bra stor, minst 50-60 centimeter hög. När den flög kändes det som att det var 1,5-2 meter mellan vingspetsarna.

I måndags, tre dagar senare, observerade Emil Widhagen en uggla från sin lägenhet på Hornsgatan.

– Jag sitter och tittar ut genom mitt fönster och ser plötsligt en väldigt stor fågel av något slag. Jag tänkte att jag måste kolla lite närmare, så jag hämtar en kikare och det visade sig vara något väldigt ovanligt som jag inte sett förut. Efter att ha googlat ugglor verkade det stämma med vad jag hade framför mig, säger han.

Han beskriver känslan som overklig.

– Jag visste inte ens att det fanns ugglor här på Södermalm.

Huruvida det rör sig om samma uggla är inte klarlagt.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.