PENDLING. Margareta Hamark (L) driver inte bara frågan om att införa hyrcyklar i Väsby, hon vill också att resenärer ska kunna ta med sig cykeln på pendeltåget i rusningstrafik. Foto: Charlotte Årling

Hon fixar citycyklar till Upplands Väsby

Upplands Väsby ska införa ett citycykelsystem med ett abonnemang som är kopplat till SL-kortet.  – Det är miljövänligt och ger Väsby en stadskänsla, säger Margareta Hamark (L), vars förslag nu har klubbats av kommunfullmäktige.

  • Publicerad 06:15, 6 nov 2017

”Det finns inget hinder för att starta hur snabbt som helst

Med en cykel kommer man långt här i Väsby. Har man inte lust att köpa en själv så går det bra att vänta ett eller två år på att kommunen inför ett system med hyrcyklar. ”City bikes” finns redan i flera andra Stockholmskommuner och nu är politikerna överens om att starta något liknande i Väsby.

– Cyklar är ett underskattat transportmedel. Det har funnits i 200 år och jag hoppas att det kommer att finnas i minst 200 år till, säger Margareta Hamark (L) som lade fram förslaget till kommunfullmäktige.

Hon lyfter dels fram att cykling är miljövänligt, dels att förekomsten av city bikes kommer att ge Väsby mer stadskänsla.

– Det händer så mycket här i vår kommun. Fyrklövern, Bredden. När vi får Väsby entré, vid järnvägsstationen, kommer vi att bli ett besöksmål och folk kommer att resa hit, säger hon.

Då är det bra att kunna hyra en cykel att ta sig runt med. Margareta Hamark nämner järnvägsstationen, Bredden/Infra City, Väsby centrum, Fyrklövern och Kairo som bra platser för hyrcykelställ.

– Men då skulle jag vilja se ett utbyggt Kairo, Väsby sjöby, med många aktörer och ett liv vid vattnet, tillägger hon.

Att få tillgång till cyklarna är enkelt. Man laddar ett särskilt säsongsabonnemang på sitt accesskort och använder sedan kortet för att låsa upp cykeln. Den får man låna i tre timmar innan den måste återlämnas i samma eller i något annat av cykelställen.

Systemet ska finansieras av reklam och försäljning av säsongskort. I Stockholm kostar ett sådant 250–300 kronor beroende på om man köper det på hemsidan eller hos en återförsäljare. Margareta Hamark ser fördelar med koppla Väsbys system till det som finns i Stockholm.

Nu hoppas hon att cyklarna och cykelställen kan komma på plats så snart som möjligt.

– I och med att vi har en politisk överenskommelse så är det bara att driva på. Det finns inget hinder för att starta hur snabbt som helst, så länge det finns ett företag som är intresserat av att driva verksamheten, säger hon.

MER Ingår i E4-planen

När Trafikverket presentade sin utredning av hur E4 mellan Häggvik och Arlanda kan förbättras fram till 2040 var en av kringåtgärderna att införa ett hyrcykelsystem i Väsby med järnvägsstationen som nav. Kommunen har åtagit sig att det ska vara klart till år 2025.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Frias för dubbelmord i Väsby

Nyheter Den man som stod åtalad för dubbelmordet i november ifjol frias helt av tingsrätten. Detta då det inte gått att styrka att det var han som mördat de två männen.tisdag 17/7 11:45

"Jag kunde inte i min livligaste fantasi tro detta"

Nyheter Fästmön la ut smyginspelad video på nätet Leif Berglund (S) avgår som kommunfullmäktiges ordförande. Detta efter att en film cirkulerat på nätet där han kallar andra politiker för nazister. Nu berättar Leif Berglund själv om vad som...tisdag 17/7 9:45

Sex dömda för rån i Väsby

Nyheter Sex män har dömts för rånet mot ett växlingskontor i Väsby centrum i våras.måndag 16/7 13:05