Theréz Randquist vill att folket i NDS ska byte böcker med varandra. Foto: Privat

Hon fixar gerillabibliotek i nybyggt område

Theréz Randquist saknar ett bibliotek i Norra Djurgårdsstaden. Men istället för att acceptera läget så tog hon saker i egna händer. Den 16 maj invigs "Läshörnan" vid Jaktparken.

  • Publicerad 14:48, 2 maj 2018

Idén föddes då Theréz Randquist förra året flyttade tillbaka till Stockholm efter att ha bott i London.

– Jag valde aktivt att bosätta mig i Norra Djurgårdsstaden på grund av tänket med hållbarhet som finns där. Stadsdelen är fascinerande. När jag sedan besökte Sigtuna där de hade en telefonkiosk där man kunde läsa, låna och hämta böcker blev jag inspirerad och exploateringskontoret. Det mynnade ut i ett medborgarförslag, säger Theréz Randquist, som kandiderar till höstens kommunval för Moderaterna.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Det var i augusti förra året och nu har visionen blivit verklighet. På en permanent plats vid Jaktparken ska två plåtskåp placeras med ett litet tak över. Det ena skåpet ska vara för vuxenlitteratur och det andra för barn. Där ska vem som helst kunna lämna, låna, eller helt enkelt plocka på sig en bok.

– Tanken är att förskolorna ska kunna gå dit för att läsa. Och alla andra för den delen, som bor eller arbetar i Norra Djurgårdsstaden. Det är så viktigt med böcker och läsning, särskilt i en ny stadsdel. En annan vision jag har är ett samarbete med ett kafé intill hörnan, där vi kan ha författarbesök.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

För Theréz är det lite av en dröm som blir sann.

– Som liten drömde jag om att bli bibliotekarie. Häromdagen sa jag till en vän: "Don't give up your dreams", säger hon.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.