Ina Jardelle bjöd in gannskapet att komma och gräva upp blommor från hennes trägård. Gullvivorna till höger var eftertraktade. Foto: Ina Jardelle

Hon fixar grannsamverkan – med gratis blommor

I stället för att slänga blommor hon inte vill ha på tippen, postade Viksjöbon Ina Jardelle ett erbjudande på Facebook om att den som ville fick komma och gräva upp en del. Initiativet hyllades och flera nappade direkt.

  • Publicerad 12:01, 16 maj 2018

Ina Jardelle och hennes familj flyttade in i huset i Viksjö för drygt ett år sen.

– Här har bott en riktig blomentusiast, som bland annat har planterat alla Sveriges landsskapsblommor. Det är en skatt vi har flyttat till! säger Ina Jardelle.

Även om hon, som just nu pluggar till trädgårdsarkitekt, älskar blommor så är det helt enkelt mer än hon vill ha.

– Jag är mycket inne på att leva hållbart, jag vill inte bara gräva upp växter och kasta dem! Dessutom är det svindyrt med växter. Så jag tänkte att det kanske är någon annan som vill ha – och ja, det är det!

Hon postade ett inlägg i måndags, i den lokala Facebookgruppen Viksjös anslagstavla, och responsen lät inte vänta på sig. Redan igår kom fem personer och grävde i Inas rabatter.

– En kvinna kom cyklandes och och hade med sig ekologisk tvål till mig som ett byte. Det var gulligt men inget krav, just nu behöver jag bara bli av med blommorna.

Vad har varit mest populärt?

– Gullvivorna och orientalisk jättevallmo. Alla var jättepositiva, det var riktigt roligt och trevligt.

När det är äppelsäsong så är det vanligt att villaägare öppnar sina trädgårdar och låter folk komma och plocka.

Är det här början på en liknande trend med blommor tror du?

– Jag har sett växtbytardagar på andra håll i Stockholm och det vore jättekul om fler hakade på detta så att vi får igång trädgårdslivet lite här i Viksjö. Det är verkligen ett jätteroligt sätt att lära känna folk i grannskapet, säger Ina Jardelle.

Förgätmigej finns en hel del i Inas trädgård. Foto: Ina Jardelle

Den orientaliska jättevallmon var populär bland besökarna som kom och grävde. Här tilsammans med gula dagliljor. Dessa blommar dock inte ännu utan bilden är från förra året. Foto: Ina Jardelle.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.