Husmorsgympa. Så här såg det ut när Tersia Vigil Lundahl fixade det första passet med husmorsgymnastik i Hökmossen. Foto: Privat & Christian Lundahl

Hon fixar husmorsgympa i Hägersten

Nu kan du träna som 40-talets husmödrar – på en gräsplätt i Hökmossen. När Teresia Vigil Lundahl fixar retrogympa ingår både barnpassning och övningar med kökshandduk.

  • Publicerad 16:51, 14 aug 2019

Det är så klart helt okej att komma i vanliga träningskläder men att göra som några av deltagarna i husmorsgymnastiken och köra ett pass i klänning eller städrock går lika bra. Teresia Vigil Lundahl, som precis dragit igång utomhusträningen i Hökmossen, vill att det ska vara enkelt och kul att träna.

– Man ska kunna komma direkt från köket eller jobbet. Det är inte så pretentiöst, utan man tar med en matta eller handduk under armen och sen kör vi, säger hon om husmorsgymnastiken.

Barnpassning ingår

Såväl Jane Fonda som dokumentärfilmer från 40- och 50-talen, när husmödrar uppmanades lämna hemmet en stund för att träna i grupp, har fungerat som inspiration till passen.

– Då ingick lekpassning och det har vi med. Barn är inget hinder utan får komma med och leka. Sen har jag tittat på hur man har tränat genom tiderna och så har jag gjort en egen version av det. Förra gången tränade vi till exempel med kökshanddukar i en övning, säger Teresia Vigil Lundahl.

Hipsters som vill "retroträna"

Hon bor själv i Hökmossen och tror att det kan finnas ett sug bland Hägerstensbor för “retroträning”.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Här är ju rätt hipstertätt och här finns ett intresse för retro och för hur man tränat förr. Och jag stannar gärna och pratar om hur man kan sätta in husmorsgymnastiken i ett sociokulturellt perspektiv, säger Teresia Vigil Lundahl.

Och även om det heter husmorsgymnastik är alla välkomna på passen.

– Jag ska inte sticka under stol med att det oftast är medelålders kvinnor som har kommit men jag har tränat alltifrån nioåringar till 79-åriga män så det går bra att komma oavsett könstillhörighet.

Husmorsträning i Hökmossen

Vad: Husmorsgymnastik som även inspirerats av träning som yoga, pilates och jazzgymnastik. Barnvakt finns vid önskan om lekpassning. 
Var: På gräset mellan villorna vid Korpmossevägen 23-29.
När: Tisdagar klockan 19-20 och torsdagar klockan 12-13 under augusti och september.
Kostar: 100 kronor passet. Ingen föranmälan krävs.
Mer information: Se Husmorsgymnastik på Facebook och Instagram.