Nystartat. Västertorpsbon Maria Jansson, här med volontären Joppa Krüger, håller i ett språkkafé på onsdagar. Foto: Elina Fors

Hon fixar språkfik i Västertorp

Västertorpsbon Maria Jansson startar språkkafé för nyanlända från Bjällerkransen. “En chans att göra något för mina kvarter och grannar”, säger hon.

  • Publicerad 19:00, 11 mar 2019

När Maria Jansson såg att Röda korset ville starta ett språkkafé för nyanlända i hennes område kände hon att det var självklart visa sitt intresse för att leda fiket.

– För mig som Västertorpsbo känns det som en fullträff att kunna engagera mig där bor, säger hon.

Kaféet riktar sig i första hand till boende i Bjällerkransen i Västertorp, som har cirka 150 lägenheter som hyrs ut till nyanlända.

Efter mötet på bänken startade han samtalsgrupp för nyanlända

Tanken är de ska få chansen att träna sig i svenska språket och lyfta frågor som berör dem i deras vardag.

Volontärer välkomnas

– Jag tänker att man blir väldigt hjälplös och får det så mycket svårare i livet om man inte fullt ut kan göra sig förstådd. Man får svårare att få saker och ting att fungera, att ta tillvara sina rättigheter och att ha relationer med andra svenskar, säger Maria Jansson.

Första fikaträffen höll hon i förra veckan i Västertorps centrum på Störtloppsvägen.

Planen är att fortsätta ses varje onsdag så länge det finns nyanlända och volontärer som vill träffas. Och det är inte för sent att engagera sig.

Snart kan modulhusbygget i Hägersten starta

– Den som läser och känner att den vill göra skillnad får gärna höra av sig. Vi har volontärer som kan just nu, men hellre att vi är många än för få, säger Maria Jansson.

Fakta: Nytt språkfik i Västertorp

Var: Störtloppsvägen 40.

När: Onsdagar klockan 18-19.

Vill du engagera dig mejla till mariajansson@yahoo.com