Hon föddes som kille

Antonia Lindholm, 15, föddes i en killes kropp. – Något inom mig sa att något var på tok, men jag visste inte vad. För två år sedan föll allt på plats.

  • Publicerad 10:00, 7 dec 2017

Antonia Lindholm bor i Bålsta, men varje dag reser hon till Stockholm där hon går Adolf Fredriks Musikklasser. Hon går i nian och har studerat där sedan årskurs fyra. Under den tiden har hon genomgått en stor förändring.

Det började för ungefär två år sedan när Antonia, som då hette Anton, började följa Youtubern Therese Lindgren. Det fick henne att vilja börja sminka sig.

– Men det var något mer. Det var något inom mig som sa att något var på tok, men jag visste inte vad, säger Antonia.

När hon hittade en dokumentär om Jazz Jennings föll pusselbiten på plats.

– Det var första gången jag hörde ordet transperson, säger Antonia.

Det tog några månader innan hon delade med sig av det här för sin familj.

– Jag minns att juldekorationerna var uppe. Jag hade vaknat många morgnar innan och tänkt att jag skulle berätta, men jag kom inte riktigt i mål. Jag var egentligen inte rädd för hur de skulle reagera, men samtidigt föreställde jag mig det värsta som skulle kunna hända. Att de skulle kasta ut mig ur huset eller något, säger Antonia.

Lång väntetid

Men när hon väl kom ut för sin mamma flöt det på. Anton blev Antonia, som de skulle börja kalla hon istället för han.

– Ett halvår senare visste jag ingen i mitt liv som fortfarande sa han.

En olyckshändelse som involverade en kopp med skållhett te förde Antonia till skolsystern. Där tog Antonia upp att hon är en transperson och sjuksystern skickade genast en remiss till en psykolog för att utreda detta vidare.

– Efter första samtalet skickade psykologen en remiss till sjukhuset för att jag skulle börja få stopphormoner.

Lång väntetid

Men därifrån gäller nio månaders väntetid. Rädslan för att hinna hamna i målbrottet skapade stor ångest.

– Jag är förstasopran i skolan, och att riskera att tappa min vackra sopranröst kändes inte alls bra.

Antonia kunde byta från Stockholms landsting till Uppsalas, där processen kunde gå snabbare. Dagen innan midsommarafton 2016 fick hon sin första spruta.

– Det kändes fantastiskt. Det var en stor relief. Fler och fler av mina problem föll bort, säger Antonia.

Sedan dess har livet gått upp, men även ner, dels för att hon kämpar med sin dyslexi i skolan, men även för att hon har fått ta emot hotfulla hatkommentarer på sin Youtubekanal, som hon känner visar på stor okunskap om transpersoner. Det har fått henne att vilja lära andra mer om hur det är att vara trans och hon har valt att vara öppen med vem hon är. De flesta kommentarerna hon får är lyckligtvis positiva och kärleksfulla.

Kan bli Årets trans

Sedan snart ett år tillbaka är Antonia en del av SR:s radiopanel 1000 modiga frågor. Unga personer ställer frågor och panelen svarar. Antonia har dessutom hunnit vara med i TV4:s Nyhetsmorgon två gånger.

Nu är Antonia aktuell som omslagsmodell av decembernumret för tidningen QX, tillsammans med Viktoria Harrysson. Möjligheten finns dessutom att nominera henne till Årets trans i QX-galan.

Fakta kring trans:

Ålder: 15

Bor: I Bålsta

Sysselsättning: Går i nian på Adolf Fredriks Musikklasser.

Intressen: Musikaler, Nintendo och The Sims

Favoritårstid: Våren

Vill bli: Musikalartist

Aktuell: Figurerar just nu på omslaget av QX och har chans att nomineras till Årets trans i QX-galan.

Visa merVisa mindre

Blåljus: Rattfylleri och narkotikabrott

De senaste dagarna har varit lugna i Håbo. Enstaka drogbrott och en eventuell rattfylla är det enda som noterats sedan i lördags.tisdag 4/8 9:35

Bålsta/Upplands-BroDirekt starkare i höst

Bålsta/Upplands-BroDirekt blir starkare efter en historisk medieaffär. – Om vi kan bygga upp det här på ett smart och lönsamt sätt får vi mer resurser till att satsa på bättre lokaljournalistik, och...fredag 3/7 9:32

Sport

    Senaste numret

    Bålstabladet
    Stockholm Direkt