GALLERIST. För att bibehålla Hornsgatspuckelns roll som ett nav för konst på Södermalm, har psykoterapeuten Inger Lundmark förvandlat sin mottagning till ett galleri. Foto: Sophie Stigfur

Hon förenar galleri med terapi på Södermalm

Själsligt stimulerande och en bra utgångspunkt för samtal. Psykoterapeuten Inger Lundmark ser många likheter mellan konst och terapi – och har valt att kombinera sin mottagning med att driva galleri.

  • Publicerad 17:32, 28 jan 2019

Att konst har en läkande kraft är nog många böjda att hålla med om. Någon som valt att ta fasta på just detta är psykoterapeuten Inger Lundmark, som låtit samtida konstnärer flytta in med sina verk på hennes mottagning vid Hornsgatspuckeln.

Det har gått tre år sedan hon tog över lokalen, som dittills hade drivits som Terseaus galleri i 30 år.

– Jag vill bidra till att konstlivet på puckeln fortsätter leva. Hyrorna går upp här precis som överallt annars, vilket gör att gallerier riskerar att inte ha råd att vara kvar. Eftersom konst och terapi hör ihop tänkte jag testa att integrera båda verksamheterna, och se! Det har blivit en win-win för alla, konstnärerna, patienterna, terapeuterna och puckeln, säger hon.

Väntrummet med i utställningen

Förutom ett särskilt rum som helt vigts åt konstverken, integreras även mottagningens väggar i väntrummen, korridorerna och Ingers terapirum, som en del av utställningen.

Inger väljer ut vilka konstnärer som ska få ställa ut under en månad, innan det är dags för nya konstverk. Konstnärerna själva betalar en liten hyra och Inger hjälper sedan till med vernissage, marknadsföring – och i viss mån försäljning.

– Även om galleriet endast är öppet fredag till söndag innebär det här upplägget att det varje dag är runt 30 personer som ser tavlorna ändå. Det har hänt mer än en gång att en patient eller kursdeltagare velat köpa en tavla.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Inger vill nu inspirera fler företag att fundera på om konst kan integreras i verksamheten.

– Istället för att veckotidningar i väntrummet kan man njuta av konst. Vi behöver fler som slår vakt om konsten och dess vitaliserande kraft. Estetiken är lika viktig som matematiken! Om alla bara pluggar matte blir det för hårt tryck för oss psykoterapeuter sedan, det kan jag säga, säger Inger och skrattar.

Galleriet har öppet 17-20 på fredagar och 11-16 på lördagar och söndagar.

Galleri Anigo...

...är en del av Slussen Hypnos & Psykoterapi, som ligger på Pustegränd 6.