BUTIKSATELJÈ. I lokalen på Drottningholmsvägen finns mängder av broderier som fått nytt liv på jackor, som kassar eller kuddar bland annat. Foto: Per Brandt

Hon ger kitschiga broderier nytt liv

Kuddar, kassar, pimpade jeansjackor eller nya möbler. Ann-Margreth Löthmans väcker gamla kitschiga broderier till nytt liv.

  • Publicerad 20:00, 17 feb 2020

Det började som ett litet projekt för 10 år sedan för Kungsholmsbon Ann-Margreth Löthman. Nu fyller hon hela lokalen med verkstad på Drottningsholmsvägen 1, där hon sedan fyra år tillbaka driver butiken Kuddkonst.

– Jag hade kanske fyra broderade tavlor i garderoben och tänkte att jag kunde göra något annat av dem. Så jag började sy kuddar hemma men sedan blev det för mycket saker. Det här är som en utvidgad hobby och vansinnigt roligt, säger Ann-Margreth.

Överallt i butiken finns jeansjackor, kassar, laptopfodral, bokomslag, kuddar eller möbler. Allt skapat av henne själv och från broderier där de flesta tidigare har tjänat som tavlor. Men det är inte vilka broderier som helst som fångat hennes intresse, förklarar Ann-Margreth.

VARIANTER. Kassar, kuddar och till höger är tavlor som snart ska stöpas om till annat. Foto: Per Brandt

OLIKA. Även stolar eller gamla syskrin kläs in. "Jag gör lite vad som faller mig in", säger Ann-Margreth. Foto: Per Brandt

– Jag jobbar nästan bara med stramaljbroderier. Det är väldigt kitschiga bilder, som först tryckts och sedan broderats med halva korsstygn. Det är broderiernas Hötorgskonst och har låg status i Sverige. Nu har jag blivit kräsen så nu köper jag lite mer udda motiv, framförallt från Frankrike, säger hon.

Två dagar i veckan har butiken öppet, ibland oftare. Ann-Margreth skapar framförallt efter egna idéer – men gör även beställningsjobb ibland. I dessa tider av återbrukstrender tycker hon sig se ett ökat intresse för att skapa nytt av gamla textilier.

– Det går lite åt rätt håll. Framförallt är det många av dem som hittar hit som kommenterar att ”det ligger rätt i tiden”. Men det är ganska lång startsträcka. Det krävs lite mod för att till exempel sätta på sig en jeansjacka med ett kitschigt broderi på ryggen eller låta en kudde med Venus ta plats i soffhörnan, säger hon.