Konstnären Amara Por Dios har målat muraler runt om i världen, men tycker det känns extra kul att smacka upp en målning intill hennes gamla gymnasium Södra Latin. Foto: Sacharias Källdén

Hon gick från klottrare till världskonstnär

Hon är en etablerad konstnär med hela världen som sin arbetsplats. Nu är hon tillbaka där allt en gång började – Södra Latin.

  • Publicerad 12:02, 9 nov 2017

Det var redan som tolvåring hemma i Farsta som intresse för graffiti väcktes, inspirerat av några äldre – och snäppet tuffare – kusiner.

– Jag ville vara lika cool som dem. Så jag började köra och skapade min egen tag “siesta”, eftersom jag gillade att sova, säger Amara Por Dios och skrattar.

När det några år senare blev dags för gymnasieval var det på håret att hon valde något som var mer troligt att leda till en bra inkomst, innan valet föll på bild och form. Något hon är tacksam för idag, där hon efter tio dagars intensivt målande just håller på att avsluta den stora muralmålningen vid Södra Latin – skolan hon själv tog examen från för tio år sedan.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

–  Jag lärde mig massor här, jag började experimentera mer med mönster och tekniker. Folk som vill satsa på konst får höra att det är lönlöst, att man aldrig kommer kunna leva på det. Nu har jag försörjt mig som konstnär på heltid i sex år och hoppas kunna peppa de unga som går här nu att våga tro på att de kan lyckas, säger Amara Por Dios och sveper med handen mot husfasaden.

– Den här målningen handlar just om att våga, att om man tillåter sig själv att blomstra och ta vara på den man är så kommer man växa – minst lika högt som målningen sträcker sig upp på väggen.

"Lagliga väggar föder fler konstnärer"

Själv lämnade hon Stockholm för London för fyra år sedan. Med den brittiska huvudstaden som bas har hon målat väggar såväl som skapat utställningar i bland annat USA, Holland och Norge. Men sedan ett halvår tillbaka är hon återigen bosatt i Stockholm, delvis på grund av den förändrade attityden mot gatukonst.

–  Jag drog till London för att det fanns ett öppnare klimat, här var det svårt att utvecklas. Nu är det ett helt annat läge här, inte minst med de lagliga väggarna. Det gör att målare kan utveckla sin teknik vilket kommer föda ännu fler duktiga konstnärer.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Vill skapa avbrott i vardagslunken

Amara Por Dios hoppas nu att den mer omfamnade inställningen till graffiti kommer att hålla i sig.

– Det gör en stad så mycket mer levande, en väggmålning får människor att stanna upp och haja till mitt i den grå vardagslunken, säger hon och fortsätter:

– Jag har ju själv bakgrund som klottrare. Med den här målningen kanske fler får upp ögonen för att det kan vara en startpunkt för ett konstnärskap, om man får chansen att utvecklas.

En av flera nya målningar

Stockholm konst, en del av kulturförvaltningen, har satsat på flera muralmålningar sedan nolltoleransen mot gatukonst hävdes. 

Hittills finns en muralmålning i Farsta, en vid Mosebacke och en i Rågsved. Alla konstnärer har olika bakgrund och utryck.

Under 2018 planeras ytterligare tre målningar, varav den första hamnar i Grimsta.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.