Vad är orten? "Det är ett smeknamn för socioekonomiskt utsatta förorter. Men ett bra smeknamn. Det representerar platsen vi kommer ifrån. Många av oss har bakgrund i andra länder, men är uppvuxna i Sverige. Men varken Sverige eller våra ursprungsländer känns som våra hemländer. Så vi har skapat vårt eget hem – orten. Platsen där vi känner oss hemma". Foto: Claudio Britos

Hon gör podd av orten – för orten

En podd som låter som orten, handlar om orten och lyfter orten. Bredängsbon Jasmin Nasser gör podden hon själv hade behövt när hon växte upp.

  • Publicerad 11:58, 18 feb 2019

– Jag hade inte så många äldre kusiner och syskon där jag växte upp. På tv och radio fanns ingenting att se upp till, ingen som liknade mig eller kom från liknande områden. Det enda som fanns var tv-programmet Rea – det betydde jättemycket. Jag hade kanske inte velat ha en podd när jag växte upp, men representation – någon att se upp till – hundra procent.

Jasmin Nasser växte upp i Hagsätra och flyttade till Bredäng när hon var tolv år. För åtta månader sedan släppte hon det första avsnittet av sin podd ”Edu orten”, sen har det rullat på. 13 avsnitt senare är hon uppe i mellan 10 000 och 15 000 lyssningar.

– Det känns jättekul, jag trodde att det bara var min bekantskapskrets som lyssnade. Men häromdagen fick jag höra hur folk satte på den på högtalare på lagret där de jobbar. Då vet man att man kommit någonstans, skrattar hon.

I avsnitten blandas eldsjälar från olika förorter, med personliga berättelser ur Jasmins liv. Ämnena varierar brett – alltifrån valspecialer, till idrottens roll i socioekonomiskt utsatta områden, till väktarvåld.

Delar kunskap. I Jasmin Nassers podd Edu orten möts människor från olika orter och delar med sig av sina erfarenheter och kunskap. Foto: Claudio Britos

Vi får lära oss att se upp till ideal, men när de inte finns blir man osäker, får dåligt självförtroende. Ser du inte ut som mainstream blir du ständigt ifrågasatt och måste bemöta det hela tiden. Det är därför vi måste stärka varandra.

Representation är viktigt, tycker hon. Målet är att podden ska fungera som en plattform där personer med bakgrund i socioekonomiskt utsatta områden, andra länder eller religioner möts och delar med sig av sina erfarenheter. Namnet är inte bara en omskrivning av ”Är du orten”.

– Edu är också en förkortning av educate. Inte för att förorten behöver utbildas utan för att vi ska ta vara på all den kunskap som vi som bor här sitter på, som vi alla gynnas av att dela med oss av, säger hon och fortsätter:

– I ett avsnitt tar jag upp min högstadietid. Det jag gick igenom då går någon annan igenom nu, för dem kan det vara otroligt skönt att dels höra att det också har hänt någon annan. Och dels höra hur jag gjorde för att hantera det.

Varför är det så viktigt med representation?

– Utan den känner man sig inte värd. Vi får lära oss att se upp till ideal, men när de inte finns blir man osäker, får dåligt självförtroende. Ser du inte ut som mainstream blir du ständigt ifrågasatt och måste bemöta det hela tiden. Det är därför vi måste stärka varandra.

Äkta tugg

Ord som çok och yani blandas med skrattattacker, pinsamma pauser och gråt. En och annan inte helt politiskt korrekt fundering. Jasmin låter podden vara oredigerad, rå. Som man pratar.

– Min målgrupp är personer som kommer från socioekonomiskt utsatta områden eller har utländsk bakgrund, folk som ser ut som jag och känner sig representerade av att höra vårt språk. Det är jätteviktigt. Det sägs att alla sociolekter ska vara tillåtna och accepterade i Sverige. Men när vi pratar förortssvenska eller rinkebysvenska eller vad den kallas accepteras det inte. Men här är den det.

Finns det inte en poäng i att även vanliga svensson ska lyssna på era tankar?

– Det får de, de är mer än välkomna! Men ofta när vi i orten gör något riktar vi oss utåt, vi vill höras och synas av mainstream-Sverige. Det är klart att det är viktigt, men när ska vi lyssna på varandra och värdera oss själva? Jag tror det finns en risk att vi tappar bort oss själva. Om vi inte är överens med varandra, hur ska vi vara det utåt?

Jasmins …

... drömgäst i podden: Zlatan alla dagar i veckan! Det var han som banade vägen för att vara ett förortsbarn unapologetically!

... tips till andra som vill starta podd: Det är bara att do it! Tro på dig själv, var inte rädd och våga fråga om allt!

... bästa orter: Jag växte upp i Hagsätra, det kommer alltid vara mitt hem. Men Bredäng är mitt nya hem, där jag känner alla. Jag älskar dem lika mycket och hela söderort känns hemma.

... favoritpoddar: Menage à tugg är min favorit, den är hilarious och fanns innan Sverige ens visste vad podcast var! Men också Galdem a talk, Unitypodden, Avbytarbänken, Small doses och Stora namn.

Visa merVisa mindre