Förskolan Skogen i Hammarbyhöjden är en av de tre förskolor som nu tagits över av Pysslingen för miljonbelopp.

Hon har tjänat miljoner på Hammarbyhöjdens avknoppade förskolor

För 13 år sedan köpte Eva Nyberg tre förskolor för en spottstyver av staden. Sedan dess har hon plockat ut miljontals kronor i vinst. Nu har Nyberg sålt vidare hela rasket till Pysslingen för betydligt mer. Ny prislapp: 15 miljoner kronor.

  • Publicerad 15:37, 22 jun 2015

12,5 miljoner?! Ja, du hör själv att de 260 000 kr som staden fick för förskolorna var alldeles för lite.

Det handlar om förskolorna Backen, Höjden och Skogen som år 2002 såldes av kommunen i en så kallade avknoppning. Bakom beslutet stod den blåa majoriteten i Skarpnäcks stadsdelsnämnd, med ordförande Billy Östh (M) i spetsen.

Ny ägare blev Eva Nyberg, dåvarande enhetschefen för Hammarbyhöjdens förskolor. Det var även hon som ansvarig som tog initiativ till att förskolorna skulle avknoppas.

Eva Nyberg betalade 260 000 kr för "inventarier och övrig utrustning" och tog över verksamheten för de tre förskolorna i aktiebolaget Hammarby förskolor AB.

Ensam aktieägare

De första två åren plockade Eva Nyberg som ensam aktieägare inte ut en krona. Men efter det har det rullat på bra. Totalt har hon hämtat hem över 12,5 miljoner i ren vinst mellan 2004 och 2014. Därtill har Eva Nyberg plockat ut lön som anställd. De senaste fem åren har hon haft en årslön kring 800 000 kr.

Nu har Hammarby förskolor sålts till förskolekedjan Pysslingen som sedan första juni är nya ägare. Enligt källor med insyn i processen fick Eva Nyberg mellan 15 och 20 miljoner för sitt aktiebolag.

Vägrar prata om det

– Jag är inte intresserad av att prata med er om det. Så nu tycker jag att vi säger hej då, säger Eva Nyberg, och lägger på luren när vi ringer upp henne.

På utbildningsföretaget Academedia, som äger Pysslingen, vill de inte heller kommentera vad de betalat för de tre förskolorna i Hammarbyhöjden.

– I kontraktet ingår en sekretessklausul som tyvärr gör att jag inte kan avslöja summan, säger företagets kommunikationsdirektör Paula Hammerskog.

Finns klausulen där på ert eller på Eva Nybergs initiativ?

– Det kan jag tyvärr inte svara på heller. Det är väldigt vanligt i kontrakt.

Politik avgör värdet

Stefan Sjögren är docent i företagsekonomi vid Göteborgs universitet. Han säger så här när han får höra hur mycket vinst plockats ut Hammarby förskolor de senaste tio åren.

– 12,5 miljoner? Ja, du hör själv att de 260 000 kr som staden fick för förskolorna var alldeles för lite, säger Stefan Sjögren.

Gällande hur mycket Pysslingen kan ha köpt Hammarby förskolor för, så bedöms den här sortens företag och dess värde enligt honom utefter hur stor chansen är att politiken svänger och inför förbud mot vinster i välfärden.

"Det borde vara straffbart"

– Om det ses som en säker investering där du under lång tid kan plocka ut fem procents avkastning per år är värdet kring 40 miljoner kronor. Lite kortare tidsaspekt och tio procent: kring 20 miljoner kronor. Men om risken för ett vinstförbud anses som stor så är det nog inte värt mer än sex miljoner. Du ser, det är ett stort spann.

Stefan Sjögren säger dock att den exakta summan "inte spelar någon roll i sak" för honom.

– Det är ren stöld där kommuner gett bort medborgarnas tillgångar. Om det är mycket eller lite, bara några få miljoner eller väldigt många, så borde det hur som helst vara straffbart.

"Många vill sälja till oss"

Förskolekedjan Pysslingen ägs av utbildningsföretaget Academedia. Med det här nyförvärvet i Hammarbyhöjden så driver de 96 förskolor i hela landet.

Christian Andersson, utvecklingschef på Pysslingen, säger så här:

– Vi tittar alltid på att utveckla verksamheten. Vi har följt Hammarby förskolor AB länge, de driver bra verksamheter med väldigt gott rykte och goda resultat. Så när Eva visade intresse av att sälja så var vi intresserade. Många vill sälja till oss eftersom vi ser varje förskola som sin egen. Säljarna vet att deras pedagogik och inriktning behålls trots att de, precis som för Eva Nyberg, inte kommer att vara inblandade i verksamheten

Kommer barn och föräldrar att märka någon skillnad?

– Inte förutom att skyltarna utanför byts ut.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Analys: M och MP – en knepig kärlekshistoria

Krönika ✓Sexismanklagelser ✓Härskartekniker ✓Plågsamt dålig stämning Kommer smekmånaden att vara i fyra år, eller kan gammalt groll mellan M och MP få det att börja gunga, skriver redaktionschef Hampus Jarnlo om Stockholms nya grönblå styre.lördag 20/10 9:00