"Under studietiden arbetade jag extra och allt jag tjänade gick till resor. Jag har alltid prioriterat att resa eftersom jag anser det är den bästa investering man kan göra. Med åren när ekonomin blivit bättre har jag kunnat förverkliga mina drömmars mål." Foto: Sacharias Källdén

Hon har varit i världens alla länder

Britt-Marie Boudrie på Östermalm är den första kvinnan i Skandinavien som besökt världens samtliga 193 FN-länder. Vi träffade henne för ett samtal om kidnappningsförsäkringar, flygskam och att lägga världspussel.

  • Publicerad 11:34, 10 jun 2019

Den 30 april i år återvände Britt-Marie Boudrie hem efter ett besök på Marshallöarna, en republik i Mikronesien i norra Stilla havet. Resan innebar att målet hon satte för tio år sedan hade uppnåtts: att besöka världens 193 FN-länder.

Och hon är en av ytterst få som lyckats. Enligt reseföreningen Club100, där du ska ha besökt minst 100 länder för att få vara med, är hon den första kvinnan i Skandinavien att kunna sätta en nål på världskartans samtliga länder.

– Jag har alltid gillat att resa. Det blir som att lägga ett världspussel och gör att man förstår världen, säger hon när ÖstermalmDirekt besöker henne i hemmet vid Stadion.

93 länder på tio år

Den första utlandsresan ägde rum 1954. Hon var fem år och åkte till Tyskland tillsammans med sina föräldrar. När hon blev tillräckligt gammal för att ge sig ut på egen hand liftade hon ut i Europa.

– När jag var 30 hade jag varit i 30 länder. Vid 50 började började jag resa mer systematiskt och som 60-åring hade jag besökt 100 länder och kunde gå med i 100Club. Jag blev peppad av att träffa andra människor i klubben och plötsligt accelererade det hela, minns hon.

Hon bestämde sig för att hinna besöka världens alla länder innan hon fyllde 70. Och hon lyckades. Det innebär att hon de senaste tio åren betat av hela 93 länder.

– Det är nästan som ett heltidsjobb att planera, söka visum och läsa på om regionen jag ska besöka. Jag vill känna mig förberedd när jag kommer till ett nytt land, förklarar Britt-Marie som tidigare arbetade som ekonom och ofta reser med sin man.

Kidnappningsförsäkring

Under sina utlandsvistelser har hon även varit aktiv inom olika former av biståndsverksamhet som till exempel då hon var i Angola på uppdrag av Läkare utan Gränser.

– Jag har alltid varit intresserad av sjuk- och hälsovård och hade nog blivit läkare om jag inte blivit ekonom, konstaterar hon.

Vid flera tillfällen har hon också besökt länder som UD avråder från att åka till.

– Sydsudan är nog det land där jag var mest rädd. Men jag hade bestämt mig för att jag ville uppnå mitt mål och då fanns det inget val. I januari var jag i Afghanistan och fick skaffa en kidnappningsförsäkring. Men i dag hade jag inte gjort det. Är du på en plats i 3-4 dagar är det inte så stor risk att du blir kidnappad, det är för kort tid för att hinna kartlägga dig, säger hon.

Hur ser du på koldioxidutsläppen resorna genererat, känner du någon flygskam?

– 98 procent av tiden jag reste var ordet inte ens uppfunnet. Jag känner ingen skam och tycker möten mellan människor är väldigt viktigt. Det är synd att folk ska behöva känna skam för att de åker på en välbehövlig semester. Men behöver vi verkligen ha solmogen avokado från Peru eller konsumera kläder som produceras i Asien?

Nu har du uppnått ditt mål, vad står på tur? En rymdresa?

– Alltså totalt är det 200 personer som varit i världens alla länder medan 600 har varit ute i rymden... Nej, det lockar inte mig. Där finns varken kultur eller vackra landskap.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Tre favoritländer

Papua Nya Guinea
"Det är så annolrunda och okänt men med en söderhavsfeeling. Där finns väldigt vacker natur och det är ett paradis för dykare och ornitologer."

Rwanda
"Rent, lugnt, otroligt välordnat och säkert. Och bergsgorillorna! Det är fantastiskt att sitta några meter framför en silverrygg, mitt inne i djungeln. Rwanda kallas ”de tusen kullarnas land” och är väldigt vackert."

Spanien
"Jag förstår verkligen kulturen och inte minst humorn och känner mig hemma där. Jag borde nog ha fötts som spanjorska egentligen. Jag besöker Spanien så ofta jag kan och det känns som mitt andra hemland."

Visa merVisa mindre