Intresse. Jag har varit intresserad av henne sedan jag var 11 år och jag ville presentera henne nu när jag är 36 år, för det var samma ålder som Katarina var när hon lämnade Polen. Foto: Lisa Halldén

Hon hedrar gamla drottningen i Storkyrkan

7 november 1568 välkomnades Katarina Jagellonica till Stockholm genom en ståtlig högmässa i Storkyrkan. På dagen 450 år senare står Victoria Enefors i kyrkan i exakt likadan klänning för att hylla drottningen.

  • Publicerad 15:17, 7 nov 2018

Jag står i dag i Storkyrkan där Katarina Jagellonica välkomnades till Stockholm för 450 år sedan, i en klänning som är en kopia av en av hennes klänningar.

Det känns magiskt att stå här, som att historien återupprepar sig. Jag känner ett starkt band till Katarina Jagellonica. Vi är båda kvinnor födda i Polen och förstår hur det är att vara polsk i Sverige. Jag har också fått höra att hon var 160 centimeter lång och det är jag också.

QUIZ! Stockholmare, känner du igen tornen?

Jag är lycklig över att vara här i dag, och det tror jag att Katarina Jagellonica också var när hon stod här för 450 år sedan. Jag tror att hon var tacksam och lättad över att vara på fri fot igen, efter att ha spärrats in på Gripsholm, efter en konflikt mellan hennes man hertig Johan och Erik XIV. Det här var första platsen där hon kunde slappna av. Men jag tror också hon kände en del skuldkänslor, för bara drygt en månad senare gav Erik XIV upp i den här kyrkan. Platsen som blev Eriks fall blev Katarinas välsignelse.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Klänningen som jag har på mig har jag själv ritat, designat och sytt. Klänningen är en viktig symbol, eftersom alla de tre Jagellonska prinsessorna hade likadana klänningar.

Idén till klänningen föddes när jag besökte Vilnius kyrka där Katarina gifte sig med Johan. Den allra sista pärlan sydde jag också in i den kyrkan, på deras bröllopsdag. När jag har sytt på klänningen har jag försökt föreställa mig Katarina. Jag har åkt hennes bröllopsresa från Vilnius till Åbo och jag har sytt på olika platser som hon varit på, för att komma så nära henne som möjligt.

Bär historien i tyget

När jag hade det riktigt svårt med en särskild del av klänningen har jag sökt mig till platser som varit viktiga för henne, för att få inspiration och motivation. Historien är vävd in i klänningen.

I dag ska jag sitta här i Storkyrkan i min klänning och samla tankarna och insupa atmosfären. Jag hoppas att jag kan levandegöra Katarina Jagellonica och kulturarvet hon bär på.

Kopia. Efter detta porträtt av Katarina Jagellonica har Victoria Enefors sytt sin klänning.

Detaljer. Victoria Enefors har följt Katarina Jagellonica genom historien när hon har sytt på klänningen. Foto: Lisa Halldén

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.