Sköterska som gör under. Malgorzata Jalal från Sköndal hyllas för sitt arbete för yngre med demenssjukdom. Foto: Jannie Flodman

Hon hyllas för sitt arbete som undersköterska

Det nya initiativet "Fem procent" vill hylla landets undersköterskor. En av de som lyfts fram är Malgorzata Jalal, som arbetar på Björkgårdens demensboende i Stora Sköndal.

  • Publicerad 11:39, 28 feb 2019

Fem procent av Sveriges arbetskraft utgörs av undersköterskor, och det gör det till
Sveriges vanligaste jobb. Uska är en ny matchningstjänst för undersköterskor, som nu vill lyfta fram yrkesgruppen i ljuset.

– Undersköterska är Sveriges vanligaste jobb, ändå får de inte alls den uppmärksamhet som de borde. Utan undersköterskorna skulle väldigt många människor inte klara av sin vardag. Vi hoppas att vårt initiativ får fler att fundera ett varv extra kring hur viktiga undersköterskorna faktiskt är, säger Erik Wennhall, grundare av Uska i ett pressmeddelande.

Kampanjen "Fem procent" går ut på att vem som helst kan skicka en en hyllning till en undersköterska, vilket sedan syns på en digital karta. Över 2000 personligt skrivna hyllningar har kommit in under initiativets första veckor.

"Alltid positiv och glad"

En av hyllningarna lyder: "Alltid positiv och glad. Ger energi till alla. Sätter guldkant på tillvaron till våra boende". Den det handlar om är Malgorzata Jalal, en Sköndalsbo som arbetar på Björkgårdens demensboende för yngre med demenssjukdom.

– När jag fick hör att någon skickat in om mig så trodde jag det var ett skämt. Men sen blev jag glad, säger Malgorzata Jalal med brasklappen att hon ogärna talar om sig själv.

Nej, hon pratar hellre om de cirka 20 personer starka personalkollektivet som är en av anledningarna till att hon älskar sitt jobb, som hon haft i åtta år.

– Det är ett fantastiskt team som utmanar varandra och brinner för jobbet. Det kan vara tufft ibland, men vi hjälps åt och reflekterar mycket, säger Malgorzata Jalal .

Hon är glad för initiativet som hon menar behövs.

– Idag arbetar många undersköterskor under stress och därför blir bemanning viktigare för att fler ska hinna med sitt arbete. Vi arbetar i en bransch där stress inte hör hemma.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Gröndalsbo snuvas på båtplats av staden

Nyheter Fick boj i svartbyggda småbåtshamnen Han fick en båtplats i Gröndals nya hamn – men tvingades bort efter stadens bygglovsmiss. “Hade aldrig köpt en båt för 180 000 kronor utan båtplatsen” säger Johan Gester.tisdag 19/3 17:30

Jobbtorg flyttar till nya lokaler i Söderort

Nyheter Samlar fem enheter på en plats Jobbtorg Unga flyttar till ny adress under våren, längre söderut mot Enskede. De flyttar ihop med fem andra enheter inom Jobbtorg Stockholm.tisdag 19/3 16:19