Sköterska som gör under. Malgorzata Jalal från Sköndal hyllas för sitt arbete för yngre med demenssjukdom. Foto: Jannie Flodman

Hon hyllas för sitt arbete som undersköterska

Det nya initiativet "Fem procent" vill hylla landets undersköterskor. En av de som lyfts fram är Malgorzata Jalal, som arbetar på Björkgårdens demensboende i Stora Sköndal.

  • Publicerad 11:39, 28 feb 2019

Fem procent av Sveriges arbetskraft utgörs av undersköterskor, och det gör det till
Sveriges vanligaste jobb. Uska är en ny matchningstjänst för undersköterskor, som nu vill lyfta fram yrkesgruppen i ljuset.

– Undersköterska är Sveriges vanligaste jobb, ändå får de inte alls den uppmärksamhet som de borde. Utan undersköterskorna skulle väldigt många människor inte klara av sin vardag. Vi hoppas att vårt initiativ får fler att fundera ett varv extra kring hur viktiga undersköterskorna faktiskt är, säger Erik Wennhall, grundare av Uska i ett pressmeddelande.

Kampanjen "Fem procent" går ut på att vem som helst kan skicka en en hyllning till en undersköterska, vilket sedan syns på en digital karta. Över 2000 personligt skrivna hyllningar har kommit in under initiativets första veckor.

"Alltid positiv och glad"

En av hyllningarna lyder: "Alltid positiv och glad. Ger energi till alla. Sätter guldkant på tillvaron till våra boende". Den det handlar om är Malgorzata Jalal, en Sköndalsbo som arbetar på Björkgårdens demensboende för yngre med demenssjukdom.

– När jag fick hör att någon skickat in om mig så trodde jag det var ett skämt. Men sen blev jag glad, säger Malgorzata Jalal med brasklappen att hon ogärna talar om sig själv.

Nej, hon pratar hellre om de cirka 20 personer starka personalkollektivet som är en av anledningarna till att hon älskar sitt jobb, som hon haft i åtta år.

– Det är ett fantastiskt team som utmanar varandra och brinner för jobbet. Det kan vara tufft ibland, men vi hjälps åt och reflekterar mycket, säger Malgorzata Jalal .

Hon är glad för initiativet som hon menar behövs.

– Idag arbetar många undersköterskor under stress och därför blir bemanning viktigare för att fler ska hinna med sitt arbete. Vi arbetar i en bransch där stress inte hör hemma.

Brandförsvaret varnar: Kasta inga fimpar!

Nyheter ✓Vita luddet är lättantändligt och gör att elden sprider sig fort ✓30-tal markbränder bara idag Det pågår ett flertal markbränder i Stockholm just nu. Bland annat har det brunnit i ett större område vid sjön Trekanten i Liljeholmen och i Vårberg.tisdag 21/5 15:08

Nu startar Stockholm ombildningarna

Nyheter ✓Erbjudande har skickats till 12 644 kommunala hyreslägenheter ✓Det här gäller Nu har de tre kommunala bostadsbolagen i Stockholm skickat ut information om ombildningar till cirka 12 644 berörda lägenheter.tisdag 21/5 13:30