Hon kan knepen för att integreras

Läraren Inas Putres har under flera år fungerat som det medborgarkontor Salem saknar. Nu prisas hon för sitt arbete med att hjälpa nya Salembor att komma in i samhället.

  • Publicerad 11:05, 12 jun 2017

Inas Putres arbetar sedan sex år tillbaka som modersmålslärarare i arabiska på Centrum för flerspråkighet i Salem. Ett arbete som kommit att innefatta betydligt mer än att undervisa eleverna i hemspråk.

Eftersom flera av hennes elever, och deras föräldrar, är nya i Sverige uppstår ofta frågor kring hur samhället fungerar. Då vänder de sig till Inas Putres som gärna ställer upp. Hon fyller i blanketter, ordnar aktiviteter och översätter kommunal information.

För det arbetet har hennes elever och deras föräldrar nominerat henne till årets kulturstipendium.

– Jag har gjort mycket utanför min arbetstid. Jag känner kanske lite extra empati eftersom jag själv har varit nyanländ, säger hon.

14 år i Sverige

Inas Putres kom till Sverige från Irak för 14 år sedan. För henne var det enklare att komma in i samhället än vad det är för många av de som kommer till Sverige idag, menar hon.

– Jag hade min man här. Han hjälpte mig att integreras. Det är ju mycket som är nytt: Hur söker man jobb? Hur fungerar vårdcentralen? Jag tänker ibland på hur jag skulle ha klarat det här utan hans hjälp. De flesta som kommer till Sverige idag har ju ingen här.

Kurs på fler språk

Hon menar att Salem skulle behöva en kurs på fler språk än svenska om det svenska samhället och om vilket stöd olika myndigheter i Salem kan ge. Hon vill också att delar av Salems hemsida översätts till de största språken.

– Det händer att jag får så mycket frågor att jag inte räcker till, säger hon.

Under våren har Salems kommun anställt en integrationssamordnare, men många arabisktalande vänder sig fortfarande till Inas Putres för att få tips och höra om hennes erfarenheter, berättar hon.

– De vill veta: vad är knepet för att kunna integreras och lära sig svenska fortare.

Vad är knepet?

– Att utsätta sig för svenska språket och finnas där svenskar finns. Det är naturligt att vilja hålla sig till sin egen grupp, men jag gjorde tvärtom och var med svenskar.

Svårt ta första steget

Men det kräver mod, menar hon.

– Vet jag inget om dig kan jag vara osäker och försiktig, men när jag lärt känna dig visar det sig att det inte var så läskigt. Det är samma sak med samhället. Det kan vara svårt att ta första steget.

För att fler ska våga har hon tillsammans med andra volontärer från Skogsängskyrkan startat flera aktiviteter där nya och gamla svenskar kan mötas. De anordnar bakningskvällar och fredagshäng i kyrkans lokaler, idrottsdagar i Säbyhallen och gör utflykter.

– Jag fick så mycket av Sverige, så jag känner att jag måste ge tillbaka, säger Inas Putres.

Nämndens motivering

Inas Putres ger sina elever mer än själva yrkesgärningen genom att också fungera som lots in i svenska samhället. Inas informerar sina elever och deras familjer om vad som händer i Salems kommun, om olika aktiviteter, möten och viktiga frågor som händer i kommunen.

Genom sin engagerade insats ger hon barnen, och övriga nyanlända, goda möjligheter att integreras i Salems kommun. Hon utgör en bro mellan barnens olika kulturer, den kultur de kommer från och den kultur de kommer till.

Hennes insats skapar trygghet och glädje för både barn, föräldrar och alla oss i Salems kommun.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.