Hon kan vinna internationellt pris

​Begonia Randhav från Bålsta har fått stor uppmärksamhet världen över för sin kortfilm ”Vägen hem” som kom ut förra året. Nu kan hon kamma hem ett fimpris i Bulgarien.

  • Publicerad 16:30, 15 okt 2017

Vackert att se folk komma samman över en kortfilm

Filmen beskrivs som en ”historia om konsekvenserna av krig, den humanitära krisen och familjeband som testas när de tvingas fly deras hemland”.

Begonia Randhavs ”Vägen hem” har blivit nominerad till bästa kortfilm på ”International film festival of Red Cross and health films” i Varna, Bulgarien med prisgivning på söndag.

Grattis till nomineringen Begonia, hur känns det?

– Det känns jätteroligt och viktigt i och med att festivalen inte bara samlar eldsjälar från filmindustrin, utan såväl politiker, diplomater, NGO:s (ickestatliga organisationer, reds. anm) och även en del royaliteter.

Inflytelserika personer?

– Ja, inflytelserika personer som kan göra faktisk och direkt skillnad. Att jag även bjuds in för rundabordssamtal, konferenser och för att hålla ett seminarium där känns riktigt spännande och något jag värnar med ansvar eftersom det ger mig en möjlighet att göra unga människors röst hörd.

Vägen hem har ett starkt budskap, hur kom det sig att det blev just en film och hur kom du fram till innehållet?

– Jag har varit engagerad i människorättsfrågor och flyktingfrågor så länge jag kan minnas. Samtidigt har film alltid varit ett stort intresse, även om det tidigare bara har varit framför kameran.

– Jag förstod väldigt snart i livet att nyheterna och dess konstanta tillgänglighet av både grafiska bilder och information, gjort oss väldigt avtrubbade samtidigt som fiktion berör oss på ett helt annat plan. Det är ganska intressant men samtidigt ibland också oroande. Jag använder filmmediet som en form av aktivism, då jag ämnar skapa diskussion kring olika samhällsfrågor.

Vad är dina förhoppningar med att föra ut filmens tema till en bred publik?

– Att öka medvetenheten kring enskilda individers öden, att få folk att se bortom nummer och statistik, att inspirera folk till att vilja vara med, se och förstå de människor som tvingats fly och lämna hela deras liv bakom sig.

Du studerar på universitet och gjorde kortfilmen med egna resurser på fritiden – hur hinner och orkar du?

– Ja, det stämmer att jag gjort filmerna pro-bono. Det gör det hela ännu slitigare, men det är helt klart värt det när man ser resultatet. Jag tror att man behöver vara riktigt strukturerad för att hinna och orka. Det är tufft och jag rekommenderar verkligen ingen att göra allt på en gång. Det tar på ens energi, men samtidigt får jag mer energi av att få berätta en historia på film.

Visats i 22 länder

Vägen hem har visats på hela 45 festivaler i 22 länder på fyra kontinenter, så som Japan, Nya Zeeland, Bali, USA, Irak, Egypten, Spanien och Italien.

Hur har filmen blivit mottagen och skiljer det sig åt mellan olika dessa länder?

– Ja, det är helt sjukt! Den har blivit oerhört väl mottagen och väckt engagemang hos alltifrån unga till gamla. Det är otroligt vackert att se folk komma samman över en kortfilm och vilja göra någonting gott efteråt.

Blir det fler filmer framöver?

– Ja, jag befinner mig i post-produktion på min tredje kortfilm ”Blatten” och i förproduktion på en fjärde ”Billie the Kid” med inspelning sommaren 2018.

Begonia Randhav:

Ålder: 24 år.

Gjort: Har skrivit och
regisserat flera kortfilmer och varit skådespelare i ett antal filmer.

Strudier: Internationella Relationer i Oxford. Nu studerar hon juristprogrammet på Stockholms Universitet.

Engagerad i: Flera internationella organisationer för mänskliga rättigheter.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka vid Hemköp

Flera vittnen såg hur en motorcykel körde in i en svängande bil utanför Hemköp. Några har beskrivit att motorcykeln höll hög hastighet.söndag 8/7 8:36

Senaste numret

Bålstabladet