Mikaela Bley har bott i Vasastan sedan hon var 20. Först på Sankt Eriksplan, sen Sigtunagatan och nu Tulegatan. Foto: Agnes Stuber

Hon lämnade fasta jobbet för att skriva deckare

Vasastadsbon Mikaela Bley debuterar på torsdag med boken Lycke som handlar om en åttaårig flicka som försvinner. – Jag skriver om sådant som skrämmer mig, säger Mikaela.

  • Publicerad 10:10, 24 mar 2015

Mikaela Bley har "skrivit av sig" i hela sitt liv. Dagbok, anteckningar och kortare berättelser. Men det var först när historien om Lycke började ta form i Mikaelas huvud som hon visste att det kunde bli en bok.

– Jag har drömt om att skriva en bok och har haft olika idéer men när historien om Lycke "kom till mig" visste jag att den var för bra för att inte skrivas.

Mikaela berättar att hon trivdes med jobbet som inköpare på TV4 där hon bland annat köpte in många dokumentärserier med brottstema.

– Samtidigt saknade jag det kreativa och jag har alltid varit intresserad av varför människor begår brott, psykologin bakom. Vad är det som gör att en människa går för långt? När känslor, som de flesta av oss oftast kan relatera till på ett eller annat sätt, blir så starka att de inte längre går att hålla tillbaka, säger Mikaela Bley.

När Mikaela sa upp sig från jobbet hade hon inte kontaktat något förlag. Först ville hon skriva klart.

– Det var på vinst eller förlust. När man inte är en känd person som jag så måste man skriva klart sitt manus och visa att man kan skriva och hålla ihop historien, innan man kan kontakta förlagen.

Att lämna det fasta jobbet på TV4 var både lätt och svårt på samma gång.

– Det här är en investering för mig och min man. Vi har dragit ner på vår livsstandard. Ena dagen tänkte jag "vad har jag gjort" och andra dagen kände jag att det nog skulle bli bra. Jag trodde så mycket på idén att det ändå var värt det, säger Mikaela som fick höra flera gånger att hon var knäpp som sa upp sig.

– Men det triggade mig lite extra. Jag ville visa att det visst kommer att gå bra, säger Mikaela.

"Lycke" handlar om åttaåriga flickan Lycke som försvinner från Kungliga Tennishallen. På TV4 vill man vara först med nyheten och bokens huvudkaraktär, journalisten Ellen Tamm, får uppdraget att följa fallet. Många av karaktärerna i boken tillhör "övre medelklass och överklass".

– Jag har många inblickar i den världen och det känns som en spännande miljö att skriva om. Samtidigt är vi ju alla människor och när det kommer till brott så finns det i alla samhällsklasser. Dessutom har det inte skrivits så många kriminalhistorier som utspelar sig i den miljön, säger Mikaela, som själv nästan uteslutande läser deckare.

–Många frågar "hur länge kan det vara så här populärt med svenska deckare?". För mig är det som att fråga om "svensk musik" är på nedgång... Deckargenren kommer att fortsätta vara populär men måste förnyas och utvecklas.

I boken söker fyra kvinnor efter Lycke som är försvunnen. Mikaela säger att det finns en tanke med att bokens huvudkaraktärer alla är kvinnor.

– Jag tycker att det är intressant hur vi dömer kvinnor som går mot normen, till exempel kvinnliga gärningsmän, och vilka förväntningar som finns på en kvinna som sörjer. Boken är till för att underhålla men den säger mycket till den som vill lyssna.

"Lycke" ligger framför Mikaela i fönstret som vetter ut mot Döbelnsgatan. Vi är på hennes stammisfik Green Rabbit där hon ofta köper bröd.

– Det känns fortfarande helt overkligt att den snart finns i bokaffärerna, säger Mikaela.

MIkaela Bley

Ålder: 35 år.

Familj: Maken Dag och barnen Hermine Lily, 4 år och Douglas, 2 år.

Aktuell: Med boken "Lycke" som släpps på torsdag 26/3.

Gör förutom skriver: Konsumerar populärkultur i alla former: tv, film, böcker, musik. Springer och lyssnar på hög musik. Gör "sjuka" spellistor i spotify där hon blandar "mellolåtar" och hiphop.

Senast lästa bok: Leona – Tärningen är kastad av Jenny Rogneby.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

SL-kortet gäller inte på båtar till skärgården

Nyheter Därför ändras reglerna lagom till sommaren Sedan årsskiftet har det varit möjligt för resenärer att använda SL:s periodkort även på Waxholmsbåtarna. Men sommartid är det andra regler som gäller.tisdag 19/6 21:00

Så blir midsommarvädret i Stockholm

Nyheter SMHI: "Lite lurigt" Fram med regnjacka och paraply. Midsommarvädret i Stockholm blir minst sagt klassiskt – även i år. Lagom till fredag drar regn och kyla in över länet enligt SMHI:s prognos.tisdag 19/6 20:00